Ενέργεια

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΕ για τις ποσοστώσεις - Η επιχειρηματολογία του ΕΧΕ για το portfolio game

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΕ για τις ποσοστώσεις - Η επιχειρηματολογία του ΕΧΕ για το portfolio game
Η διατήρηση των ποσοστόσεων στις πωλήσεις ενέργειας και το 2022 στο επίκεντρο της Διαβούλευσης

Τη πλήρη αντίθεση της στην πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για διατήρηση και το 2022 της ποσόστωσης στην ενέργεια που μπορεί να πωληθεί εκτός χρηματιστηριακών αγορών με διμερή συμβόλαια, εκφράζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο σχετικής διαβούλευσης και ζητεί την απόρριψη της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Χρηματιστηρίου όπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση στοχεύει στην εξασφάλιση ρευστότητας στην Αγορά καθώς εκτιμά ότι κατά τον ένα χρόνο λειτουργίας της δεν έχουν αλλάξει ουσιωδώς οι συνθήκες ώστε να μην απαιτείται η εφαρμογή του μέτρου.

Πάντως η ΕΒΙΚΕΝ καλεί την ΡΑΕ να αναλογιστεί «πόσο θα είχαν ελαχιστοποιηθεί οι επιπτώσεις από την έκρηξη των τιμών στους καταναλωτές εάν υπήρχε η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ ηλεκτροπαραγωγών και μικρών προμηθευτών ή/και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε στους τελευταίους να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο και να μη βρεθούν εκτεθειμένοι 100% στην καταιγίδα που βιώνουμε».

EXE: Ρευστότητα και αποτελεσματικός μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών

Από την πλευρά του το ΕΧΕ τονίζει ότι η ποσόστωση αποτελεί μέτρο που αποσκοπεί στην αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, η οποία παρέχει επαρκή ρευστότητα (market liquidity) και μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών, price formation, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει κανόνες μετριασμού της οικονομικής ισχύος και φαινομένων εξάσκησης δεσπόζουσας θέσης.
Μάλιστα αναφέρει ότι το μέτρο του FHR εισήχθη στην Αγορά Επόμενης Ημέρας με σκοπό να περιορίσει τη δυνατότητα τόσο του δεσπόζοντα παίκτη όσο και των λοιπών Προμηθευτών, να επηρεάσουν το μηχανισμό διαμόρφωσης τιμής και την αποτελεσματικότητα της αγοράς και εν δυνάμει να εξασκήσουν πρακτικές portfolio game μέσω της εκτεταμένης χρήσης προθεσμιακών προϊόντων τα οποία είχαν συναφθεί είτε εντός της Αγοράς Παραγώγων του ΕΧΕ είτε διμερώς.

Σύμφωνα πάντα με το ΕΧΕ η μέχρι σήμερα λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, χαρακτηρίζεται από υψηλή ρευστότητα και αποτελεσματικό μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών που αντανακλά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Η δομή όμως της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και ιδιαίτερα στο σκέλος Προμήθειας δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιωδώς κατά το χρόνο εφαρμογής του μέτρου και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ολιγοπώλιο με παρουσία δεσπόζοντα παίκτη, με καθετοποιημένη δραστηριότητα και θέση net buyer. Ως εκ τούτου το ΕΧΕ θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συνέχιση εφαρμογής της ποσόστωσης και συγκεκριμένα εισηγείται τη διατήρηση της για το ημερολογιακό έτος 2022.

ΕΒΙΚΕΝ: Μεταφορά 100% του ρίσκου στα βιομηχανικά τιμολόγια

Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται έκθεση του ΑCER ( Ευρωπαίος Ρυθμιστής της Αγγοράς Ενέργειας) με ημερομηνία 30.10.21 (Market monitoring report -2020), από την οποία προκύπτει ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είναι κανόνας τα διμερή συμβόλαια εκτός Αγοράς Επόμενης Ημέρας, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην ελληνική αγορά.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της «η ΕΒΙΚΕΝ έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι το 100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς έχει μεταφερθεί στα βιομηχανικά τιμολόγια».
Υπενθυμίζει ότι έχουν γίνει αναφορές από σημαντικούς παράγοντες της αγοράς για τα windfall profits, τα έκτακτα υψηλά κέρδη που αποκομίζουν παραγωγοί ενέργειας από συγκεκριμένες τεχνολογίες.
Τονίζει ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο σχεδιασμό της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου και επαναφέρει στο προσκήνιο τα έκτακτα μέτρα, που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε, καταλήγει η επιστολή, την ανάγκη που υπαγορεύει τη διατήρηση για ένα ακόμα έτος της ρύθμισης για τις ποσοστώσεις, η οποία σε συνδυασμό με την παντελή άρνηση των παραγωγών να διαθέσουν προθεσμιακά προϊόντα, καταλήγει σε διατήρηση του μοντέλου της υποχρεωτικής αγοράς μετά από ένα έτος εφαρμογής του μοντέλου στόχου (target model).»

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης