Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Χαρίτσης: Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ

Χαρίτσης: Η Κυβέρνηση παγώνει τις πληρωμές του ΕΣΠΑ
Η Κυβέρνηση έχει θέσει διαδικασία «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με το πάγωμα στις πληρωμές του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και ανακοινώσεις φορέων οι οποίες συνεχώς πληθαίνουν, η Κυβέρνηση έχει θέσει διαδικασία «προτεραιοποίησης» των αιτημάτων χρηματοδότησης που υποβάλλονται προς εκταμίευση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η «προτεραιοποίηση» αυτή ισοδυναμεί με στάση πληρωμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πάγωμα των πληρωμών αφορά τόσο τα κρίσιμα έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις η αυτοδιοίκηση έχει αναγκαστεί ακόμα και σε λύση των συμβάσεων με τους αναδόχους, καθώς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος από τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Από την άλλη, το πάγωμα των πληρωμών  θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και εναγωνίως αναμένουν τις εκταμιεύσεις από αυτά.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποιεί μια «φιλο-επενδυτική πολιτική», όπως επαγγέλλεται, αλλά επιλέγει να μην αξιοποιεί στο έπακρο τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Καθώς το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ στερείται οποιασδήποτε αναπτυξιακής, ακόμα και δημοσιονομικής λογικής, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του ΕΣΠΑ είναι ευρωπαϊκοί πόροι, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Χαρίτσης, ρωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων αν ισχύουν οι πληροφορίες για το πάγωμα των πληρωμών του ΕΣΠΑ και για ποιο λόγο έχει προκληθεί αυτή η οικονομική δυσχέρεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης