Ενέργεια

Γιατί "ψηλώνουν" οι αποτιμήσεις για τις εταιρίες ΑΠΕ διεθνώς - Οι ελληνικές συγκρίσεις

Γιατί
Τι δείχνει συγκριτικός πίνακας για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές εταιρίες
Οι ενεργειακές μετοχές διαπραγματεύονται με υψηλούς πολλαπλασιαστές όπως καταγράφει το τμήμα της ανάλυσης της Περαιώς ΑΕΠΕΥ στην έκθεση του για την ΔΕΗ, παραθέτοντας συγκριτικό πίνακα.
Τόσο η σχέση τιμών προς κέρδη ανά μετοχή, όσο και οι αποτιμήσεις σαν πολλαπλάσια του EBITDA δείχνουν, γιατί οι εταιρίες αυτές έχουν ανεβάσει τις κεφαλαιοποιήσεις.
Οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εισηγμένων που έχουν εισέλθει και αναπτύσσονται στον τομέα των ΑΠΕ, φαίνεται να έχουν διαμορφώσει στις αγορές πολλαπλασιαστές κερδών της τάξης του 35 - 34 για το 2022, όπως βλέπουμε για την Falck, που πρόσφατα εξαγοράστηκε στην Ιταλία από το μάνατζμεντ σε συνεργασία με την JP Morgan.
Aντίστοιχα υψηλά στο 37 είναι και η σχέση για την EDPR, που δεν είναι άλλη από την "προτογαλική ΔΕΗ" η οποία πραγματοποιεί επενδύσεις και στην Ελλάδα.

Στο πλάνο εμφανίζεται και η πολύκροτη πλέον δανική Orsted, με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από όλους στα 50 δισ περίπου, για την οποία η αγορά αναμένει να ανακοινωθεί η συνεργασία με την Cenergy στις ΗΠΑ. Ο πολλάπλασιαστής της για το 2022 είναι 43,8.

Οι ελληνικές

Σημασία έχει και η αποτίμηση ανά MW όπου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζεται  με η αξία ανά MW στο 1,5 εκατ με βάση την υπάρχουσα ισχύ και τις άδειες.
Η εικόνα αυτή αφορά την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα, περίπου μια εβδομάδα πριν, οπότε και η απόκλιση από τα τρέχοντα δεν μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη. Βλέπουμε ότι υστερεί από την ιταλική Falck αντιστοίχου μεγέθους, που πρόσφατα εξαγοράστηκε, που αποτιμάται στα 2,1. Στις σχέσεις EV/ebitda οι συσχετισμοί είναι ομόλογοι , αλλά η ιταλική παραμένει σε υψηλό premium σε σχέση με το P/E.
Στην ίδια σχέση EBITDA περίπου είναι και η Orsted, που όμως για την σχέση EV/MW ανεβάινει στο 3,1.

Αντίστοιχα το ενδιαφέρον προδιαγράφεται για την ΔΕΗ και την Mytilineos, που αναμένονται με σημαντικά χαρτοφυλάκια ΑΠΕ στην διετία, συνεπώς η αγορά θα πρέπει να τους δώσει τις ανάλογες αξίες.



1_4.PNG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης