Εξοικονόμηση

Στις αρχές Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

Στις αρχές Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»
Σύμφωνα με τον υπουργό, τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για το νέο «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα επιδοτήσεων εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση του νέου Κλιματικού Νόμου. Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ», ο κ. Σκρέκας είπε:

«Τις επόμενες μέρες. Αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη δοκιμές στην πλατφόρμα. Είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αλήθεια είναι ότι έχει καθυστερήσει 3 με 4 εβδομάδες από την αρχική εκτίμηση που είχαμε και το αρχικό ορόσημο το οποίο είχαμε προσδιορίσει να ανοίξει. Πρώτον θέλουμε να κάνουμε καλούς ελέγχους και να μην έχουμε προβλήματα ή όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα όταν αυτή θα λειτουργήσει. Δεύτερον, γιατί μέσα από τη διαβούλευση προέκυψαν κάποιες βελτιώσεις τις οποίες τις ενσωματώσαμε. Για αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία»

Ο υπουργός ΠΕΝ τόνισε, επιπλέον, ότι «το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα λειτουργήσουν και των επιχειρήσεων και των δημοσίων κτιρίων. Βέβαια έχουν προσδιοριστεί τα χρονικά ορόσημα και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Νομίζω είναι το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά εμείς προσδοκούμε να ανοίξουμε νωρίτερα και αυτά τα προγράμματα».

Νέο «Εξοικονομώ»: Τα ποσοστά των επιδοτήσεων και οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδοτήσεις μέσω του νέου «Εξοικονομώ» αναμένεται να λάβουν 50.000 νοικοκυριά. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν έως και το 75%, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ», θα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε το κόστος των εργασιών -ή οι διαφορές που προκύπτουν- να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό.

Τι παρεμβάσεις καλύπτει το νέο «Εξοικονομώ»

Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα, με το νέο «Εξοικονομώ» θα επιδοτούνται, μεταξύ άλλων, εργασίες όπως:

•Αντικατάσταση κουφωμάτων
•Τοποθέτηση θερμομόνωσης
•Συστήματα ψύξης-θέρμανσης
•Αναβάθμιση φωτισμού

Τα κριτήρια

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι το ακίνητο να ανεβαίνει τρεις ενεργειακές «σκάλες». Σε ό,τι αφορά το εισόδημα, οι κόφτες είναι στα 50.000 ευρώ για το ατομικό και στα 60.000 ευρώ για το οικογενειακό.

Να σημειωθεί ότι στο νέο «Εξοικονομώ» για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης