Ενέργεια

Κίνα: Επιστρατεύεται η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου - Οι προσεγγίσεις των ΗΠΑ

Κίνα: Επιστρατεύεται η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου - Οι προσεγγίσεις των ΗΠΑ
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί άνω του 50% από τις αρχές του 2021

Η Κίνα θα αποδεσμεύσει ορισμένες ποσότητες αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα, μετά το σχετικό κάλεσμα των ΗΠΑ προ ημερών για κοινή δράση στο συγκεκριμένο πεδίο, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους διεθνώς.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών, Xi Jinping και Biden αντίστοιχα, συζήτησαν τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης στην τηλεδιάσκεψή τους τη Δευτέρα, με την απόφαση του Πεκίνου να θεωρείται μια νίκη για την εκστρατεία των ΗΠΑ για μείωση των διεθνών τιμών. Η Ουάσινγκτον έχει προσεγγίσει, πλην της Κίνας, την Ινδία και τη Νότια Κορέα για ανάλογες κινήσεις, δεδομένου ότι το καρτέλ του OPEC+, με επικεφαλής Σαουδική Αραβία και Ρωσία, αρνήθηκε να προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση της παραγωγής, όπως είχαν ζητήσει οι Αμερικανοί, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος και ανώτατοι σύμβουλοί του έχουν θέσει το θέμα σε στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, καθώς και της Κίνας, ανέφεραν οι πηγές.Οι πηγές τόνισαν ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ούτε έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί να επιδιώκεται αυτή η επιλογή ή οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης για τις τιμές του πετρελαίου.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί άνω του 50% από τις αρχές του 2021, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του πληθωρισμού καθώς η οικονομία διεθνώς ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας της Covid-19.Οι τιμές της βενζίνης αγγίζουν ιστορικά υψηλά σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναζητεί λύσεις πέραν της απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων αργού από την ίδια. Ο Αμερικανός πρόεδρος  διέταξε επίσης την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να διερευνήσει πιθανή χειραγώγηση της αγοράς.


Τα προβλήματα της Κίνας

Η Κίνα, η οποία εισάγει περί τα 10 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως το τρέχον έτος, παλεύει με μια γενικότερη έλλειψη ενέργειας στο εσωτερικό της, που την έχει οδηγήσει σε περιορισμούς στη χρήση ρεύματος από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο η Κίνα έχει προχωρήσει σε δημοπράτηση ποσοτήτων αργού από τα στρατηγικά αποθέματά της, συγκεκριμένα 7,4 εκατ. βαρελιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης