Ποιοί πήραν άδειες από την ΡΑΕ για χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης - Συνολικά τέθηκαν σε ισχύ 1.647,35 MW

Ποιοί πήραν άδειες από την ΡΑΕ για χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης - Συνολικά τέθηκαν σε ισχύ 1.647,35 MW
Οι εταιρίες που έλαβαν τις άδειες και οι περιοχές που θα αναπτυχθούν τα έργα

Στην έκδοση πληθώρας αδειών παραγωγής για την εγκατάσταση συσσωρευτών αποθήκευσης ενέργειας προχωρεί τις τελευταίες ημέρες η ΡΑΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, τέθηκαν σε ισχύ άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 1.647,35 MW, ενώ πλήθος αντίστοιχων αδειών, έχουν τεθεί σε ισχύ τις προηγούμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις αποφάσεις για έκδοση αδειών που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια στις 19 Νοεμβρίου - και ισχύουν από τότε- η εταιρία Ιντρακάτ έλαβε 6 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συσσωρευτές αποθήκευσης συνολικής ισχύος 496,6 MW. Πρόκειται για μονάδες που θα εγκατασταθούν στη Θίσβη Βοιωτίας και αφορούν 4 άδειες των 100 ΜW η κάθε μία, καθώς και 2 άδειες από 48,3 MW η κάθε μία.
H Εγνατία Group έλαβε 3 άδειες ισχύος 144 MW από 48 MW η κάθε μία για συστοιχίες μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρισμού εκ των οποίων δύο σε περιοχές της Λάρισας και μία στην Καστοριά.

Οι κατανομές

Η εταιρία Ε.Κ. Αποθήκευση Ενέργειας
έλαβε 5 άδειες συνολικής ισχύος 350 MW, εκ των οποίων 3 άδειες των 50 MW η κάθε μία αφορούν σε συσσωρευτές που θα εγκατασταθούν σε περιοχές στη Δράμα, στην Πάτρα και στην Αμφιλοχία καθώς και δύο ακόμα άδειες των 100 MW εκάστη εκ των οποίων η μία αφορά στη Χαλκιδική και η δεύτερη στον Έβρο.
Επίσης, η εταιρία AKUO Energy έλαβε μία άδεια ισχύος 107,25 MW για μονάδα συσσωρευτών στη Λάρισα και μία ακόμα άδεια, ισχύος 279,5 MW στην Καρδίτσα. Η συνολική ισχύς ανέρχεται σε 386,75 MW.
Δύο άδειες, συνολικής ισχύος 100 MW, έλαβε η Abo Wind Hellas. Η μία αφορά σε συσσωρευτές αποθήκευσης ισχύος 50 MW σε περιοχή της Ηγουμενίτσας και η άλλη, επίσης ισχύος 50 MW, σε μονάδα που θα εγκατασταθεί στο Μουζάκι Καρδίτσας.
Η εταιρία MES Ενεργειακή έλαβε άδειες συνολικής ισχύος 170 MW, εκ των οποίων η μία ισχύος 150 MW αφορά στην εγκατάσταση μπαταριών στην Κοζάνη και η άδεια 20 MW για αντίστοιχη μονάδα επίσης στην Κοζάνη, στην περιοχή Σέρβια-Βελβενδού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις αιτήσεις των επενδυτών για την έκδοση της άδειας είχαν κατατεθεί στη ΡΑΕ τον Ιούνιο και εγκρίθηκαν στις 4 Νοεμβρίου.

Τι εκκρεμεί

Εν τω μεταξύ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη από το ΥΠΕΝ το νομοσχέδιο που θα αφορά την αδειοδότηση των ΑΠΕ την αποθήκευση ενέργειας και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Εν όψει της εκπόνησης αυτού του νομοθετήματος ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει το καλοκαίρι ότι οι διαδικασίες για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας “παγώνουν” μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ.
Πάντως η ΡΑΕ στις αποφάσεις της επικαλείται τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 135 του Κανονισμού Αδειών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στις αποφάσεις της, οι άδειες εγκρίνονται με βάση μία σειρά προγενέστερων ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων την “υπ’ αρίθ. πρωτ. Δ5/Φ1/οικ.17951/08.12.2000 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης «Κανονισμός αδειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (Έκδοση 1)» (ΦΕΚ Β ́ 1498/08.12.2000), ο οποίος σύμφωνα με την μεταβατική διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 196 του ν. 4001/2011 εξακολουθεί να ισχύει έως και την έκδοση του νέου Κανονισμού Αδειών που προβλέπεται στο άρθρο 135 του νόμου αυτού (εφεξής «Κανονισμός Αδειών»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης