Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεγάλη διακύμανση και πτώση του S&P - 0,33% στις 4.682 μον - Αντίστοιχα -1,2% έκλεισε ο NASDAQ μετά από υψηλό 52 εβδομάδων

Μεγάλη διακύμανση και πτώση του S&P - 0,33% στις 4.682 μον - Αντίστοιχα -1,2% έκλεισε ο NASDAQ μετά από υψηλό 52 εβδομάδων
Ο Powell εξελέγη και για πρώτη φορά ανησύχησε τις αγορές για αντι - πληθωριστικά μέτρα

Ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones ενώ προς νέο ιστορικό υψηλό έδειχνε να οδεύει ο S&P 500 με το άκουσμα της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να προτείνει τον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας. Αφού το κατέγραψε αυτό στις 4.743 μονάδες, κοντά δηλαδή στο τεχνικό σημείο αντίστασης των 4.750 μονάδων γύρισε και έκλεισε καθοδικά στις 4.682,23 μονάδες.
Η σταθερότητα και η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Jerome Powell στην ηγεσία της Fed αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή του Joe Biden, όπως είπε, μιλώντας σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.
Την ίδια ώρα η Lael Brainard, μέλος του Δ.Σ. της Fed η οποία ήταν η έτερη διεκδικήτρια του ύπατου θώκου της κεντρικής τράπεζας, προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για αντιπρόεδρος.
Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell όσο και η Lael Brainard στις δηλώσεις τους στην ίδια εκδήλωση, επισήμαναν τον διαβρωτικό αντίκτυπο που έχει ο υψηλός πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία και τα νοικοκυριά, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι πλέον να ελέγξει το ράλι των τιμών.
Στις δηλώσεις τους μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Biden για τις δύο κορυφαίες θέσεις στην κεντρική τράπεζα, οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι γνωρίζουν πόσο επιζήμιος έχει γίνει ο πληθωρισμός.
"Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει σοβαρές επιπτώσεις στα νοικοκυριά, ιδίως σε αυτά που είναι λιγότερο ικανά να καταβάλουν το υψηλότερο κόστος για αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές", δήλωσε ο Powell , ενώ στεκόταν δίπλα στον πρόεδρο Biden και την Lael Brainard.
"Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία – με μια ισχυρή αγορά εργασίας – και για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλός πληθωρισμός".
Μετά τις δηλώσεις αυτές οι δείκτες γύρισαν ρευστοποιώντας τα υπερκέρδη των τελευταίων ημερών ενώ οι αποδόσεις της δεκαετίας ξεπέρασαν το 1,6%.

Κατόπιν της συνεδρίασης παρέμβαση έκανε και η Yellen, YΠΟΙΚ ΗΠΑ, η οποία τόνισε ότι ότι ο ρόλος της FED είναι να μην αφήσει τον πληθωρισμό να γίνει ενδημικός.

Αποτέλεσμα και ο NASDAQ
που είχε καταγράψει επίσης υψηλό ιστορικό ενδοσυνεδριακά στις 16.212 μονάδες να γυρίσει 360 περίπου μονάδεςκαι να κλείσει στα χαμηλά ημέρας στις 15.854,8 μονάδες
Οι επόμενες αυνεδριάσεις θα δείξουν το βάθος μιας διόρθωσης και την ταχύτητά της, που τεχνικά σύμφωνα με την Credit Suisse μπορεί να φέρει τον S&P  στις 4.631 και στις 4.550 μονάδες.

Η αγορά ξεκίνησε την εβδομάδα σε εορταστικό κλίμα ενόψει της αργίας την Πέμπτη για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα είναι μικρότερη, λόγω της Black Friday.

TESLA +1,74% στια 1.156,87 δολ και APPLE +0,29% 161,02 συνέχισαν ανοδικά.
Επίσης η FORD +5,62% στα 20,48 δολάρια , NUCOR +6% στα 119,67 δολ και η Moderna +7,17$ sστα 282,69 δολάρια.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης