Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Αίγυπτο ο Κ.Σκρέκας με στόχο τον εφοδιασμό LNG - Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ

Στην Αίγυπτο ο Κ.Σκρέκας με στόχο τον εφοδιασμό LNG - Κομβικός ο ρόλος της ΔΕΠΑ
Εικονικός αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΠΑ και EGas το πλάνο με σκοπό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανεφοδιασμού

Με δεδομένη την ανησυχία για τις εξελίξεις η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για τη διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προοπτική συνεργασίας με την Αίγυπτο για τη δημιουργία «εικονικού αγωγού φυσικού αερίου» που θα συνδέει τις δυο χώρες μεταφέροντας φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ,LNG από τα τεράστια αιγυπτιακά αποθέματα στην Ελλάδα.
Το θέμα θα συζητήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τον ομόλογο του υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου κατά την επικείμενη επίσκεψή του, την Πέμπτη στο Κάιρο, προκειμένου να συμμετάσχει στο 6ο East Med Gas Forum.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία θα αφορά τη ΔΕΠΑ και την αιγυπτιακή εταιρία αερίου EGas, η οποία θα αναλάβει να εφοδιάζει με LNG την ελληνική εταιρία. Παρών θα είναι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που είχε συζητηθεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι και τώρα, με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει όλο και περισσότερο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός με αέριο σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Η Αίγυπτος καθίσταται κοβικός παίκτης στην ΝΑ Μσεόγειο

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος διαθέτει δύο τερματικά LNG που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό και βρίσκονται στη Δαμιέττα και στον Ιντκου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σκρέκας θα πάει στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην 6η υπουργική σύνοδο του του East Med Forum. Σε αυτή συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος το Ισραήλ η Ιορδανία και η Παλαιστίνη με βασικό αντικείμενο τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με την Αίγυπτο καθώς και τριμερή με τη συμμετοχή και της Κύπρου.
Με βάση τις εξελίξεις, κοινή πεποίθηση πλέον είναι ότι ο αγωγός EastMed, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα γίνει μέσω Αιγύπτου και όχι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό Κύπρου-Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδος. Το Ισραήλ φαίνεται να κλίνει υπέρ της αιγυπτιακής διαδρομής, για τη διοχεύτεση του αερίου του στο εξωτερικό, όταν βέβαια λάβει τις τελικές αποφάσεις για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ενώ η Αίγυπτος διαθέτει πλούσια αποθέματα αερίου και υποδομές για την εξαγωγή LNG.

Ποιές είναι οι ακριβότερες αγορές στην Ευρώπη

Το φράγμα των 300 ευρώ/MWh προσεγγίζει όλο και περισσότερο κάθε ημέρα που περνάει, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος η οποία συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Και για σήμερα 23 Νοεμβρίου η ελληνική δεν είναι η ακριβότερη της Ευρώπης αλλά παραμένει μεταξύ των ακριβότερων. Το στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες για το βάθος, την ένταση, αλλά και τη διάρκεια της κρίσης, είναι πως όλες οι αγορές της Ευρώπης κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ. Την ακριβότερη τιμή για σήμερα καταγράφουν η Ελβετία και η Σερβία με 273,79 ευρώ/MWh και 273,48 ευρώ/MWh αντίστοιχα και ακολουθούν η Ελλάδα με 270,65 ευρώ/MWh, η Γαλλία με 270,21 ευρώ/MWh, η Ρουμανία με 269,24 ευρώ/MWh, η Ουγγαρία με 268,64 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 268,05 ευρώ/MWh, η Κροατία με 266,94 ευρώ/MWh και η Αυστρία με 266,39 ευρώ/MWh.
Στα 241,87 ευρώ/MWh είναι η μέση τιμή της Γερμανίας, ενώ η Πολωνία παραμένει η φθηνότερη αγορά της Ευρώπης με 140,92 ευρώ/MWh κυρίως λόγω της ανθρακικής παραγωγής, της οποία πάντως το κόστος αυξάνεται λόγω και της ανόδου της τιμής των CO2 στα 70 ευρώ ανά τόνο.

Η έκρηξη αυτή των τιμών του ρεύματος προφανώς τροφοδοτείται από τις ανησυχίες για έλλειψη φυσικού αερίου μετά και την παράταση κατά τέσσερις μήνες που έδωσε η γερμανική αρχή ενέργειας στις ρωσικές προσδοκίες για λειτουργία του Nord Stream 2. Πάντως η χρηματιστηριακή τιμή του LNG φαίνεται να σταθεροποιείται γύρω από τα 85 ευρώ/MWh. Χθες το συμβόλαιο TTF Ιανουαρίου έκλεισε στα 85,730 ευρώ/MWh με μείωση κατά 2,16%, χωρίς να καθησυχάσει τις αγορές ηλεκτρισμού που εκτινάχθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης