Ενέργεια

ΗΠΑ: Αγγίζουν τα στρατηγικά αποθέματα - Ρίχνουν στην αγορά 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου

ΗΠΑ: Αγγίζουν τα στρατηγικά αποθέματα - Ρίχνουν στην αγορά 50 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζουν την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού με ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο
Σχετικά Άρθρα

Στην αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου θα προχωρήσει η κυβέρνηση Biden, καθώς ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για την απελευθέρωση 50 εκατ. βαρελιών αργού, σύμφωνα με το CNBC. Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία θα αποσυμπιέσει την ταχεία άνοδο των τιμών των καυσίμων το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια συντονισμένη κίνηση από ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πετρέλαιο που θα αποδεσμεύσουν από τα στρατηγικά τους αποθέματα οι ΗΠΑ θα φτάσει στην αγορά στα μέσα με τέλη Δεκεμβρίου, όπως τόνισαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden. Η αποδέσμευση θα γίνει με τη μορφή δανείου και πώλησης.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αξιωματούχους, είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζουν την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων αργού με ορισμένους από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο.

6555_1.JPG

Στο ίδιο έργο και η Ινδία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε πως θα διαθέσει στην αγορά 5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθεματικά της, σε μια κίνηση που έρχεται σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού».

Σύμφωνα με το Reuters, η ασιατική χώρα έχει απόθεμα 38 εκατ. βαρελιών και σκοπεύει να «ρίξει» στην αγορά 5 εκατ. από αυτά μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες, δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης.

Η διάθεση θα γίνει μέσω πώλησης των 5 εκατ. βαρελιών σε 2 από τις πετρελαϊκές εταιρείες της Ινδίας. «Ενδέχεται να διαθέσουμε επιπλέον ποσότητες από τα αποθεματικά το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο ίδιος.

Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης και εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο και έχει επηρεαστεί σοβαρά από την αμείλικτη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μετά την κίνηση των ΗΠΑ, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πτώση. Το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 78,72 δολάρια το βαρέλι, από 81,24 δολάρια το βαρέλι πριν από 10 ημέρες. Στις 26 Οκτωβρίου είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο πολλών ετών στα 86,40 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης