Ενέργεια

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ για άμεση κοινοποίηση στην ΕΕ του νέου Μηχανισμού Αντιστάθμισης

Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ στο ΥΠΕΝ για άμεση κοινοποίηση στην ΕΕ του νέου Μηχανισμού Αντιστάθμισης
Έντονες ανησυχίες για καθυστέρηση της όλης διαδικασίας σε μια εποχή υψηλών τιμών ενέργειας αλλά και υψηλού κόστους ρύπων
Την άμεση κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου μηχανισμού αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 ζητεί η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για καθυστέρηση της όλης διαδικασίας σε μια εποχή υψηλών τιμών ενέργειας αλλά και υψηλού κόστους ρύπων .
Η ανάγκη αλλαγής στον μηχανισμό αντιστάθμισης προέκυψε μετά την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους. Το νέο πλαίσιο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 με έναρξη της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές το νέο καθεστώς θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Μέχρι σήμερα ωστόσο το υπουργείο φέρεται να μην έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο μηχανισμό.
Σε σχετική της επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η ΕΒΙΚΕΝ, ο φορέας που εκπροσωπεί τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο από τη σημαντική καθυστέρηση και ζητά από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κοινοποίηση του νέου μηχανισμού.

Άμεση κοινοποίηση

Όπως αναφέρει η επιστολή, «σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, καθορίζεται στο 75%, ενώ́ θεσπίζεται για πρώτη φορά́ η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από́ το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία των επιχειρήσεων, που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά́ την εφαρμογή́ της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή́».
Επισημαίνει ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιπλέον περιορισμού́ της επιβάρυνσης των επιλέξιμων βιομηχανικών κλαδών σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία.

«Το Υπουργείο θα πρέπει να κοινοποιήσει άμεσα στην Ευρωπαϊκή́ Επιτροπή́, το νέο μηχανισμό́ αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 γιατί́ υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος σημαντικής καθυστέρησης» καταλήγει η επιστολή.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί σημαντικά, από περίπου 25 ευρώ/τόνο τον Νοέμβριο του 2020 κοντά στα 70 ευρώ/τόνο. Στις 22 Νοεμβρίου το βασικό συμβόλαιο αναφοράς των δικαιωμάτων CO 2 διαμορφώθηκε στα 69,91 ευρώ/τόνο.
Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων επιβαρύνουν άμεσα τις τιμές ηλεκτρισμού από συμβατικά καύσιμα, όπως αυτές διαμορφώνονται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης