Ενέργεια

Σε Αίγυπτο και Ρωσία αναζητούνται λύσεις για προμήθειες φυσικού αερίου - Λαβωμένες οι λιγνιτικές

Σε Αίγυπτο και Ρωσία αναζητούνται λύσεις για προμήθειες φυσικού αερίου - Λαβωμένες οι λιγνιτικές
Γαλλία και Ιταλία ακριβότερες αγορές πλέον από την Ελλάδα - Στο East Med Gas Forum σήμερα ο ΥΠΕΝ
Σχετικά Άρθρα

Εντείνεται η ανησυχία της κυβέρνησης για την κρίση τιμών στην ενέργεια, που δε αποκλείεται πολύ σύντομα να μετατραπεί σε κρίση επάρκειας ειδικά εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν.
Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εκλήθη εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση επαρκούς τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο σε «λογικές» τιμές. Έτσι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη σύσκεψη με τους διαχειριστές των συστημάτων φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) καθώς και τη ΡΑΕ, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση κυρίως σε ότι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα και τη διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Ο κ. Σκρέκας αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου αναχώρησε για το Κάιρο όπου συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Κώστα Ξιφαρά θα συμμετάσχει σήμερα 25/11 στην υπουργική σύνοδο του East Med Gas Forum. Πέραν της συνόδου, κύριο αντικείμενο τόσο για τον κ. Σκρέκα όσο και για τον κ. Ξιφαρά είναι να ενεργοποιήσουν το σχέδιο για τη δημιουργία εικονικού αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, με τη σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Egas. Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό είχε συζητηθεί για πρώτη φορά κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο.

Πέραν του ταξιδιού στο Κάιρο και των κινήσεων για την προμήθεια αερίου από την Αίγυπτο, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώθηκε και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Gazprom για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου το 2022. Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να έχει λήξει έως το τέλος του έτους και η ΔΕΠΑ που τα δυο προηγούμενα χρόνια είχε επιδιώξει στο μίγμα της τιμολόγησης να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα το TTF και όχι το πετρέλαιο, πλέον επιδιώκει το αντίστροφο, αφού οι τιμές TTF έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Το βέβαιο είναι ότι οι Ρώσοι, που είναι σκληροί διαπραγματευτές, δεν θα αποδεχθούν εύκολα την επιδιωκόμενη αλλαγή, ενώ στο τραπέζι ενδέχεται να τεθούν και άλλα ευρύτερα ζητήματα συνεργασίας της ελληνικής με τη ρωσική πλευρά. Έτσι πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου δεν θα λήξει πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα στις 8 Δεκεμβρίου.
Οι ανησυχίες και η κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης τροφοδοτούνται από τις εξελίξεις των τιμών ειδικά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η άνοδος στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος συνεχίζεται και πλέον οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα έως και τον Μάρτιο.

Στα ύψη η χονδρεμπορική - Έσπασε το φράγμα των 300 ευρώ/MWh η Γαλλία

Για σήμερα Πέμπτη (25/11) η τιμή που διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έσπασε νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στα 285,24 ευρώ/MWh, ενώ χειρότερη είναι η εικόνα στην Ευρώπη η οποία έχει χτυπηθεί και κύμα κακοκαιρίας αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία των πυρηνικών της Γαλλίας, όπου η τιμή ξεπέρασε το φράγμα των 300 ευρώ και διαμορφώθηκε στα 302,14 ευρώ/MWh, στην Ιταλία έφθασε στα 292,23 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 243,35 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία στα 278,41 ευρώ/MWh.

Οριστικά εκτός η Μεγαλόπολη 3 - Παίζεται ο Άγιος Δημήτριος 5

Η όξυνση της ενεργειακής κρίσης αυξάνει την ανησυχία για την επάρκεια και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε χθες η σύσκεψη υπό τον κ. Σκρέκα, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και κυρίως με τη ΔΕΗ η οποία επιδιώκει μεν να έχει διαθέσιμες τις λιγνιτικές μονάδες της, όμως αυτό δεν φαίνεται είναι εφικτό.
Έτσι εκτός λειτουργίας ακόμη και σε έκτακτη ανάγκη θα μείνει η Μεγαλόπολη 3 λόγω σημαντικής βλάβης που δεν μπορεί να αποκατασταθεί το επόμενο τρίμηνο.

Σε ότι αφορά τον Άγιο Δημήτριο 5 που βρίσκεται εκτός λειτουργίας, για να ολοκληρωθεί το έργο της υγρής αποθείωσης η τελευταία ενημέρωση από τη ΔΕΗ είναι, πως εφόσον δεν ολοκληρωθεί το έργο έως τις 15 του μήνα όπως είναι ο προγραμματισμός, τότε εφόσον υπάρξει έκτακτη ανάγκη η μονάδα θα είναι διαθέσιμη χωρίς την υγρή αποθείωση.
Τέλος σε ότι αφορά τα υδροηλεκτρικά, τα αποθέματα των ταμιευτήρων είναι πολύ χαμηλά και η χρήση τους επισφαλής. Όλοι πλέον εύχονται να μην προκύψει κακοκαιρία με αυξημένη ζήτηση για πολλές ημέρες διότι ο κίνδυνος είναι ορατός.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης