Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δεν μειώνονται τα ΥΚΩ μετά την δημοσιοποίηση της ΡΑΕ για έλλειμμα 110 εκατ στον ΕΛΥΚΩ

Δεν μειώνονται τα ΥΚΩ μετά την δημοσιοποίηση της ΡΑΕ για έλλειμμα 110 εκατ στον ΕΛΥΚΩ
Διαψεύδονται οι προσδοκίες για μείωση των ΥΚΩ παρά την λειτουργία των διασυνδέσεων

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μετά την έκδοση απόφασης της ΡΑΕ σύμφωνα με την οποία το 2021 ο Ειδικός Λογαριασμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας είναι ελλειμματικός κατά 110 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό οι ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) είναι το κόστος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος προκειμένου να εξισορροπείται η διαφορά κόστους παραγωγής του ρεύματος στο διασυνδεδεμένο σύστημα, δηλαδή στην ηπειρωτική χώρα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ώστε όλοι οι καταναλωτές να πληρώνουν τα ίδια (παλαιότερα) η ανάλογα (σήμερα που έχει απελευθερωθεί η αγορά) τιμολόγια ρεύματος.            

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες παρά την μικρή διασύνδεση

Η λειτουργία της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων όπως και η λειτουργία της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο είχε δημιουργήσει προσδοκίες μείωσης του κόστους παραγωγής στα νησιά και άρα μείωσης των αναγκών του Ειδικού Λογαριασμού ΥΚΩ. Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι από τις αρχές του 2022 θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ για τους καταναλωτές και με αυτό τον τρόπο θα αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, επιπλέον της επιδότησης που παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς.      

Ωστόσο σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΡΑΕ που βασίστηκε σε υπολογισμούς του ΔΕΔΔΗΕ, ο  Ειδικός Λογαριασμός των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) θα κλείσει το 2021 με έλλειμμα της τάξης των 110 εκατ. ευρώ. Και αυτό παρά τη λειτουργία της μικρής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου από τον Ιούλιο, αλλά και την υπερπολλαπλάσια αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο, που έχει ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού στο διασυνδεμένο σύστημα, μειώνοντας τη διαφορά με το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά. 

Ισοσκελισμός ελλειμμάτων το 2022

Άλλωστε και να υπήρχε πλεόνασμα, θα εχρησιμοποιείτο είτε για την κάλυψη ελλειμμάτων παρελθόντων μηνών ή ετών, είτε για τη δημιουργία ενός αποθέματος που θα ισοσκελίζει μελλοντικά ελλείμματα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ η τάση ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ θα ανατραπεί το 2022.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Ειδικού Λογαριασμού των ΥΚΩ δηλαδή του ΔΕΔΔΗΕ, το οικονομικό αποτέλεσμα του λογαριασμού ήταν ελλειμματικό κατά 63 εκατ ευρώ το 2018,  κατά 127 εκατ. ευρώ το 2019 και κατά 104 εκατ. ευρώ το 2020. Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν έλλειμμα της τάξεως των 110 εκ ευρώ για το έτος 2021. Η τάση αυτή αναμένεται να ανατραπεί το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ αξιολογεί ως ιδιαίτερα σημαντική τη πρόβλεψη αποθέματος ασφαλείας στον ετήσιο προϋπολογισμό του οικονομικού αποτελέσματος του ΕΛΥΚΩ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης