Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο Συμβούλιο Υπουργών ο Σκρέκας με θέσεις κοντά στις γαλλικές για την χονδρεμπορική ηλεκτρισμού

Στο Συμβούλιο Υπουργών ο Σκρέκας με θέσεις κοντά στις γαλλικές για την χονδρεμπορική ηλεκτρισμού
Η Γαλλία πρόκειται  να επαναφέρειτην  πρόταση εκκαθάρισης της αγοράς με βάση το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της ακριβότερης μονάδας σήμερα

Οι τιμές ενέργειας θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις δύο του μηνός.
Οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και επί της προκαταρκτικής αξιολόγησης του υφιστάμενου σχεδιασμού της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού που παρέδωσε στην Επιτροπή ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), με την Γαλλία να επαναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες πρόταση εκκαθάρισης της αγοράς με βάση το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της ακριβότερης μονάδας σήμερα.

Την γαλλική πρόταση φέρεται να συμμερίζεται και η Ελλάδα, και μένει να φανεί πόσο κοντά σε αυτή θα κινηθεί η τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Ο ACER πάντως, στον οποίο η Επιτροπή ανακοινώνοντας την περίφημη "εργαλειοθήκη" είχε αναθέσει να μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνει μέτρα, στην προκαταρκτική του αξιολόγηση, δεν διαπιστώνει καμία προφανή ένδειξη συστηματικής χειραγώγησης, που να οδηγεί σε αύξηση των τιμών ρεύματος, την οποία αποδίδει αποκλειστικά στις αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου.

Aρνητικός στις προτάσεις ο ACER

Προτάσεις για μεταρρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού είχαν καταθέσει η Γαλλία και η Ισπανία. Ο ACER αξιολογεί ως «σημαντική απόκλιση από την υφιστάμενη αρχιτεκτονική της χονδρεμπορικής αγοράς» τα αιτήματα για επανεξέταση ορισμένων θεμελιωδών αρχών της και πιο συγκεκριμένα, τον καθορισμό ανώτατης τιμής για τις μονάδες φυσικού αερίου ή εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού με βάση το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Mε την εφαρμογή τέτοιων μέτρων, υποστηρίζει ο ACER, υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού μιας σχετικά καλά οργανωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών –μελών της ΕΕ θα τοποθετηθούν στο Συμβούλιο της Τετάρτης αναλυτικά επί της προκαταρκτικής αξιολόγησης του ACER, θέσεις που θα ληφθούν υπόψη για την τελική αξιολόγηση που αναμένεται να παραδοθεί στην Επιτροπή τον Απρίλιο του 2022.

Στο γεύμα των υπουργών, στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα συζητηθεί και η πρόταση για ενδεχόμενη αναθεώρηση της ασφάλειας του Κανονισμού εφοδιασμού αποθεμάτων φυσικού αερίου που υιοθέτησε η Κομισιόν στο πλαίσιο της περίφημης "εργαλειοθήκης" . Τα κράτη μέλη έχουν κληθεί να υποβάλλουν προτάσεις για το θέμα αυτό μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Στην ατζέντα των υπουργών Ενέργειας είναι και η αναθεώρηση των στόχων για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση ώστε να είναι συμβατοί με τη νέα δέσμη “Fit For 55”.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης