Ενέργεια

Τα «έψαλε» στην Γαλλία ο ΙΕΑ - «Αργός ο ενεργειακός μετασχηματισμός»

Τα «έψαλε» στην Γαλλία ο ΙΕΑ - «Αργός ο ενεργειακός μετασχηματισμός»
Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και λύσεων ενεργειακής απόδοσης στη Γαλλία δεν είναι αρκετά γρήγορος

Η Γαλλία πρέπει να επιταχύνει βασικά μέρη του ενεργειακού της μετασχηματισμού για να επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους της για το 2050, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης ενεργειακών τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και λύσεων ενεργειακής απόδοσης στη Γαλλία δεν είναι αρκετά γρήγορος ώστε η κυβέρνηση να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της, κατέληξε η Επισκόπηση Ενεργειακής Πολιτικής της Γαλλίας για το 2021. Ειδικότερα, η μελλοντική ανάπτυξη του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια της χώρας απαιτεί την εφαρμογή μιας σαφούς στρατηγικής πολιτικής.

«Επιτακτική η επιτάχυνση της προόδου»

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ, Fatih Birol, «η Γαλλία πλησιάζει σε ένα σταυροδρόμι, καθώς οι βασικές αποφάσεις για το μελλοντικό ενεργειακό της σύστημα πρέπει να ληφθούν σύντομα για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Επενδύοντας πολύ περισσότερα στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, η Γαλλία μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο στους βασικούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της».

Το ενεργειακό παρόν της Γαλλίας

Το ήμισυ της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γαλλίας εξακολουθεί να προέρχεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες. Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει την πρόοδο στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας με τον εξορθολογισμό των αδειών, την προώθηση εμβληματικών πρωτοβουλιών και την καλύτερη ευθυγράμμιση των περιφερειακών και εθνικών φιλοδοξιών.

Επίσης, η Γαλλίδα υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, Barbara Pompili τόνισε ότι: «Η αξιολόγηση από τον ΙΕΑ είναι πολύτιμη, καθώς συνίσταται σε μια ανεξάρτητη ανάλυση των δυνατών και αδυναμιών της ενεργειακής μας πολιτικής, ειδικά στο πλαίσιο της δέσμευσης για την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η ανασκόπηση του ΙΕΑ επιβεβαιώνει τους προσανατολισμούς που έχει υιοθετήσει η Γαλλία, με βάση τρεις πυλώνες: ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διατήρηση μιας βάσης πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης