Ενέργεια

Tην ώρα που το πετρέλαιο βυθίζεται στο -4,5% στα 66,8 δολ , η JP Morgan βλέπει τα 125 για το 2022

Tην ώρα που το πετρέλαιο βυθίζεται στο -4,5% στα 66,8 δολ , η JP Morgan βλέπει τα 125 για το 2022
Το αργό πετρέλαιο θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα 125 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος και στα 150 δολάρια το 2023 λόγω της περιορισμένης ικανότητας του ΟΠΕΚ να ενισχύσει την παραγωγή, ανέφεραν σε νέα έκθεση αναλυτές της JP Morgan

Την πρόβλεψη πως οι τιμές του πετρελαιου θα αγγίξουν τα 125 δολάρια το βαρέλι το 2022 εξέφρασαν σε νέα τους έκθεση οι αναλυτές της JP Morgan, ενώ το 2023 θα αγγίξουν τα 150 δολάρια.
Αυτή η ανοδική πρόβλεψη των αναλυτών καθοδηγείται από την πεποίθηση ότι ο ΟΠΕΚ έχει περιορισμένη ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.
Σύμφωνα με το CNN, μια τέτοια άνοδος στην τιμή του αργού θα μπορούσε να οδηγήσει τη βενζίνη στα 5 δολάρια.

Την ίδια ώρα κάτω από τα 70 δολάρια βρίσκεται η spot τιμή του brent  69,85 δολ/βαρέλι και 66,75 δολ για το crude. Oι πτώσεις είναι της τάξης του 4,5%

Παράλληλα παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε 3,5% τον Σεπέμβριο
που μας πέρασε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Reuters, καθώς ο τυφώνας IDA έθεσε εκτός πολλές παραγωγικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

«Εκτιμούμε ότι η «πραγματική» πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ το 2022 θα είναι περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (43%) κάτω από τις συναινετικές εκτιμήσεις για 4,8 εκατομμύρια», η ομάδα, με επικεφαλής τον Christyan Malek έγραψε, όπως αναφέρει το TheStreet.
«Ενώ πιστεύουμε ότι απαιτείται μια τρίμηνη παύση στις μηνιαίες αυξήσεις στα 400.000 βαρέλια την ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, για να εξισορροπηθεί η αγορά (και πιθανώς να μειωθεί ο αντίκτυπος της νέας μετάλλαξης COVID), ο ΟΠΕΚ θα δυσκολευτεί να προσφέρει μηνιαία αύξηση άνω των 250.000 βαρελιών την ημέρα μόλις αποκατασταθεί», ανέφεραν επίσης οι αναλυτές.

"Δεν έχουν τα βαρέλια.
Είναι αντικατοπτρισμός", δήλωσε στο CNN ο Malek, επικεφαλής της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΜΕΑ της JP Morgan.
"Κοιτάξτε πίσω στην ιστορία.
Όταν βρισκόμαστε σε ένα σενάριο όπου η αγορά πηγαίνει άσχημα δεν έχουμε πλεονάζουσα χωρητικότητα, εκεί παρατηρούνται οι υπερβάσεις", κατέληξε.

Η κατάθεση Powell στην Γερουσία έριξε 5% το πετρέλαιο

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την αντίφαση της σημερινής πτώσης κατά 7% στις τιμές του πετρελαίου μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerom Powell στην Γερουσία, ο οποίος τόνισε πως οι πιθανότητες ο πληθωρισμός να μην είναι «παροδικός» στον βαθμό, που αρχικά εκτιμήθηκε, είναι αυξημένες.
«Είναι πιθανότατα καλή στιγμή να εγκαταλείψουμε αυτή τη λέξη» είπε ο κ. Powell απαντώντας σε ερώτηση Γερουσιαστή σχετικά με την επιμονή του να χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να περιγράψει για πόσο καιρό θα παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Στην κατάθεση του σε επιτροπή της Γερουσίας, ο κ. Powell υποστήριξε ότι οι υψηλότερες τιμές οφείλονται γενικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανισορροπίες στη ζήτηση και την προσφορά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η αιτία των ζητημάτων αυτών είναι η πανδημία, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν επεκταθεί ευρύτερα στην οικονομία τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, υπάρχει και το μέτωπο της μετάλλαξης Omicron, για την οποία ο κ. Powell εκτίμησε ότι όταν θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πόσο έχει εξαπλωθεί το στέλεχος και σε τι βαθμό θα διαφεύγει από τα εμβόλια, τότε η κεντρική τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση να εκτιμήσει τον αντίκτυπο του στη νομισματική πολιτική και ευρύτερα.

Γενικά η νομισματική πολιτική Powell σε συνδυασμό με αυτή του προέδρου Biden προσλαμβάνουν έναν αντιπληθωριστικό χαρακτήρα με στοχοποίηση την πτώση των τιμών του πετρελαίου από την πλευρά του Biden και παρά την κριτική και την ειρωνία, που δέχεται από τις επενδυτικές τράπεζες JP Morgan και Goldman.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταλάβουμε ποια είναι αυτή η νέα παραλλαγή και αν πρέπει να αντιδράσουμε υπερβολικά ή όχι», δήλωσε στο Reuters μια ανώνυμη πηγή του ΟΠΕΚ αυτήν την Κυριακή.
Ο όμιλος παράγει επί του παρόντος 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερο πετρέλαιο από ό,τι πριν από την πανδημία.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του στον ΟΠΕΚ+ συναντώνται αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν εάν θα συνεχίσουν να προσθέτουν βαρέλια στη συνολική παραγωγή ή αν θα σταματήσουν τις προσθήκες εν μέσω της ανανεωμένης ανησυχίας για την πανδημία με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Omicron και την ανακοινωθείσα απελευθέρωση αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθεματικά των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμάχων τους κρατών στην Ασία, συν το Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης