Ενέργεια

Ιωάννου: Η αγορά έχει αντιστάθμιση - Γιαννακόπουλος: Όχι σε ελληνικές πατέντες - Πετροπουλέας: Υποστήριξη στο φ.α.

Ιωάννου: Η αγορά έχει αντιστάθμιση - Γιαννακόπουλος: Όχι σε ελληνικές πατέντες - Πετροπουλέας: Υποστήριξη στο φ.α.
Τρείς θέσεις κλειδιά στο συνέδριο του ΙΕΝΕ για την ενεργειακή αγορά

Την κατηγορηματική αντίθεση τους στο ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εξέφρασαν μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου, και οι διευθυντές Διαχείρισης Ενέργειας της Protergia Γιάννης Γιαννακόπουλος και της Elpedison, Ανδρέας Πετροπουλέας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακόπουλος η αγορά δουλεύει αποτελεσματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ελληνικό Target Model.
Δεν πρέπει να εφαρμόσουμε δικές μας πατέντες, αλλά να αφήσουμε την αγορά να παρέχει τα σωστά σήματα. Μίλησε για παγκόσμια και όχι μόνο ευρωπαϊκή, πόσο μάλλον όχι ελληνική κρίση σημειώνοντας μάλιστα, ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ήταν κατά 20 ευρώ φθηνότερη από την αγορά της Ιταλίας, η οποία τιμολογεί το φυσικό αέριο με την spot τιμή και όχι με ένα μήνα καθυστέρηση όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρισμού τόνισε ότι είναι ο μόνος αποδεκτός που εκτιμάται ότι αποφέρει οφέλη της τάξης των 30 δις ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του ο κ. Πετροπουλέας επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον βιαστικό σχεδιασμό της ως προς τη στροφή προς τις ΑΠΕ σημειώνοντας ότι η ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη ώστε να στηριχθεί επάνω της η ευρωπαϊκή οικονομία πράγμα που φάνηκε τον προηγούμενο χειμώνα όταν «ο Θεός του Ανέμου» δεν ήταν στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να καταναλωθεί όλο το διαθέσιμο αέριο στις αποθήκες της ηπείρου. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Να στηριχθούν οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο και να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της ενεργειακής μετάβασης, αλλιώς θα υπάρξει μεγάλη ενεργειακή φτώχεια» κατέληξε ο κ. Πετροπουλέας.

Σε άλλο μήκος κύματος ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι ΑΠΕ αποτελούν το μέλλον συνεπικουρούμενες όμως από ευέλικτα φορτία και αποθήκευση. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου ενώ πρόσθεσε ότι μέρος της λύσης είναι οι διασυνδέσεις.
Τέλος ο κ. Ιωάννου υπεραμύνθηκε της Αγοράς Προθεσμιακών συμβολαίων σημειώνοντας, ότι παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, αγορά υπάρχει και προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της. «Υπάρχει αντιστάθμιση κινδύνου. Υπάρχουν εργαλεία» είπε ο κ. Ιωάννου και απηύθυνε μήνυμα συμμετοχής σε αυτή την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης