Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοντολέων: Χαράτσι το νέο ΕΤΜΕΑΡ - Σε διμερή το 50% των νέων ΑΠΕ

Κοντολέων: Χαράτσι το νέο ΕΤΜΕΑΡ - Σε διμερή το 50% των νέων ΑΠΕ
Eκφράζονται αμφιβολίες αν θα υπάρξουν περιθώρια να συναφθούν πράσινα ΡΡΑς

«Η βιομηχανία της χώρας βρέθηκε αθωράκιστη πάνω στην κρίση» τόνισε μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων, σημειώνοντας ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σημαίνει 70 εκατ. ευρώ επιπλέον κόστος για τη βιομηχανία και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών ρεύματος αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση κατά 150 εκατ ευρώ το μήνα. Επιπλέον έχει αυξηθεί η τιμή του CO2 στα 74 ευρώ ανά τόνο και όλα αυτά επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής κατά 20-40%.
Ο κ. Κοντολέων σημείωσε ότι οι τιμές για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση είναι κατά 100% συνδεδεμένες με την χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα σημείωσε ότι μετά τις αλλαγές συμβάσεων που βίωσαν οι επιχειρήσεις από τους ιδιώτες προμηθευτές το δεύτερο τρίμηνο του έτους, πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αλλαγές συμβολαίων και την πλήρη σύνδεση με την χονδρεμπορική αγορά που τους επιβάλλει η ΔΕΗ.

Δεν υπάρχει δυνατότητα αντιστάθμισης

Υπογράμμισε ότι οι βιομηχανίες στην ελληνική αγορά δεν έχουν τη δυνατότητα της αντιστάθμισης μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων και ότι είναι λάθος να συγκρίνονται οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όπου μόνο το 20-40% της ενέργειας περνά μέσα από την αγορά επόμενης ημέρας. «Οι Γερμανοί καταναλωτές, είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει στην χονδρεμπορική αγορά σε αντίθεση με τους Έλληνες. Η κρίση δεν έχει χτυπήσει τις βιομηχανίες των Βορείων χωρών και γι΄αυτό αντιδρούν στις προτάσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας με την οποία συντάσσεται και η Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διατήρηση των διαγωνισμών ΑΠΕ έως τσο 2025, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα υπάρξουν περιθώρια να συναφθούν πράσινα ΡΡΑς, ενώ χαρακτήρισε ως νέο χαράτσι το σχέδιο για νέο ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς δυνατότητα ενίσχυσης της βιομηχανίας με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ.
Πρότεινε οι νέοι παραγωγοί ΑΠΕ να υποχρεωθούν να διαθέτουν το 50% σε διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση και ζήτησε να διασφαλιστεί φυσικό αέριο σε ανταγωνιστική τιμή για τη βιομηχανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης