Ενέργεια

Με συγκρατημένες προσδοκίες οι επαφές Σκρέκα στη Ρωσία για τις τιμές φυσικού αερίου

Με συγκρατημένες προσδοκίες οι επαφές Σκρέκα στη Ρωσία για τις τιμές φυσικού αερίου
Η ελληνική πλευρά στόχο έχει την μετατροπή της σύνθεσης των τιμών με βάση τις τιμολογήσεις του αερίου αγωγού, που στην παρούσα φάση είναι φθηνότερο και συμφερότερο σε σχέση με το πολύ ακριβό TTF

Ένα ταξίδι με πολλά ρίσκα είναι αυτό το οποίο η ελληνική αποστολή ξεκινά από σήμερα (6/12) στη Ρωσία με στόχο να βελτιώσει τους όρους προμήθειας φυσικού αερίου με αποκορύφωμα την επαφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Vladimir Putin μεθαύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου.

Σήμερα αναχώρησε ο ΥΠΕΝ, κ. Κώστας Σκρέκας μαζί με τον διπλωματικό σύμβουλο στο ΥΠΕΞ, Νικόλαο Γιωτόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκρέκας θα έχει επαφές με τον επικεφαλής της Gazprom, Αlexey Miller για τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος μεταξύ της διαπραγμάτευσης Γερμανών και Ρώσων, που σημαίνει ότι οι τιμές προς το παρόν δεν θα αλλάξουν. Η προσπάθεια είναι να υπάρξει μια στροφή στο μείγμα προμήθειας έναντι της spot αγοράς που έχει ισχύσει μέχρι τώρα.

Μια ουσιαστική όμως εξοικονόμηση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη και θα αποτελέσει μέγιστη επιτυχία, καθώς το ζήτημα της προμήθειας αφορά σε πρώτη φάση το σύνολο της ΕΕ.

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας

Όμως πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να κινηθούν κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν με τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με κάθε χώρα. Το συμβόλαιο της ΔΕΠΑ έχει διάρκεια μέχρι το 2026 και περιλαμβάνει δυνατότητα αναδιαπραγμάτευσης σε ετήσια βάση.

Η ελληνική πλευρά στόχο έχει την μετατροπή της σύνθεσης των τιμών με βάση τις τιμολογήσεις του αερίου αγωγού, που στην παρούσα φάση είναι φθηνότερο και συμφερότερο σε σχέση με το πολύ ακριβό TTF.

Kύκλοι της αγοράς, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να υπάρξουν κέρδη από τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον υπουργό θα συνοδεύσει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κ. Ξιφαράς, όπως συνέβη και στην Αίγυπτο.  Ερώτημα αποτελεί, αν ο Σκρέκας θα έχει επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του Nikolai Shulginov, ή η επαφή θα περιοριστεί στον επικεφαλής της Gazprom.

Κορύφωση η επαφή Μητσοτάκη - Putin

Κορωνίδα της όλης διαδικασίας αποτελεί η επαφή κορυφής Μητσοτάκη – Putin μεθαύριο Τετάρτη (8/12). Η διαπραγμάτευση αυτή θα αποτελέσει ένα πόκερ υψηλού επιπέδου, καθώς είναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα ζητήσουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Καθίστανται βέβαια ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα, καθώς δημιουργούνται ήδη σημαντικές υποδομές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με την σφραγίδα της αμερικανικής πλευράς.

Μπορεί στην παρούσα φάση, οι Αμερικανοί να έχουν επιλέξει την σιγή, καθώς τροφοδοτούν με φυσικό αέριο και LNG την Ασία, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, αλλά το στρατηγικό τους ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα παραμείνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό σε σχέση με τον ρωσικό παράγοντα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης