Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για τις τιμές αερίου του 2022 - Aύριο η συνάντηση Μητσοτάκη με Πούτιν σε οξυμένο διεθνές κλίμα

Διαπραγμάτευση με τους Ρώσους για τις τιμές αερίου του 2022 - Aύριο η συνάντηση Μητσοτάκη με Πούτιν σε οξυμένο διεθνές κλίμα
Η ΔΕΠΑ διαπραγματεύεται για να περιορίσει το ποσοστό σύνδεσης της τιμής με το ολλανδικό ΤΤF σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο

Σε μια περίοδο που όλες οι χώρες της περιοχής Βουλγαρία, Σερβία, Τουρκία, Μολδαβία παλεύουν να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές φυσικού αερίου από τους Ρώσους, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδυθεί στον δικό της αγώνα με τον ίδιο ακριβώς στόχο.
Πρόκειται για σκληρές διαπραγματεύσεις με έντονο γεωπολιτικό άρωμα και για το λόγο αυτό από ελληνική πλευράς θα γίνουν και στο κορυφαίο επίπεδο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα βρεθεί στη Μόσχα αύριο Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου. Η περίοδος είναι ιδιαίτερα οξυμένη καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, προειδοποίησαν για οικονομικό εμπάργκο την Ρωσία, σε περίπτωση που κινηθεί στα ουκραινικά σύνορα.
Οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί και από τις εξελίξεις στο πηρυνικό του Ιράν και δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεφωνική επαφή Biden - Putin. Τούτων δοθέντων εξηγείται και η χρονοτριβή από πλευράς των Γερμανών για εύρεση συμφωνίας με τους Ρώσους στο Nord Stream 2. Σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο περιβάλλον ο πρωθυπουργός καλείται να κάνει μια σύνθετη διαπραγμάτευση με τον Ρώσο πρόερδο με το ενεργειακό στο επίκεντρο.

Η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει

Έχει προηγηθεί το ταξίδι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για να συναντηθεί με το αφεντικό της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία της ΔΕΠΑ και ο επικεφαλής της Κώστας Ξιφαράς ήταν σε συνεχείς επαφές με τους εκπροσώπους της Gazprom Export, που είναι ο εμπορικός βραχίονας της Gazprom. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, που δεν θα καταλήξουν πριν τις συζητήσεις κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, είναι να εξασφαλίσει η ΔΕΠΑ ένα καλό μείγμα τιμολόγησης του αερίου για το 2022.
Η ΔΕΠΑ διαθέτει δύο συμβόλαια προμήθειας 2 δισ. bcm φυσικού αερίου ετησίως από την Gazprom με διάρκεια έως το 2026 και τα οποία στην αρχική τους μορφή ήταν κυρίως oil index.
Ωστόσο, έπειτα από αίτημα της ΔΕΠΑ, η συμφωνία τροποποιήθηκε στο σκέλος της τιμολόγησης και για τα έτη 2020 και 2021 και είχε συμφωνηθεί, να είναι οι τιμές συνδεδεμένες κατά 60% με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και κατά 40% με το ολλανδικό ΤΤF. Οι χαμηλές τιμές LNG τα δυο προηγούμενα χρόνια ωφέλησαν την ΔΕΠΑ, όμως πλέον με την εκτίναξη των τιμών του TTF η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη. Πολύ δε περισσότερο που η Gazprom ζητεί σύνδεση κατά 100% της τιμολόγησης με το TTF, εμπορική πολιτική που ακολουθεί με το σύνολο των πελατών της στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι στο νέο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τους Ρώσους προμηθευτές της για μια αντίστοιχη φόρμουλα τιμολόγησης με αυτή της διετίας 2020-2021. Ωστόσο, διαπραγματεύεται για να περιορίσει το ποσοστό σύνδεσης της τιμής με το ολλανδικό ΤΤF σε επίπεδα που θα διασφαλίζουν ένα ανταγωνιστικό τιμολόγιο και ένα ανταγωνιστικό «καλάθι» προμήθειας που θα της επιτρέψει να στηρίξει τους καταναλωτές, παρέχοντας εκπτώσεις, τουλάχιστον για το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους, όπου οι τιμές του καυσίμου θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Προσδοκίες για ένα καλό συμβόλαιο με τη Ρωσία καλλιέργησε με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom, ώστε και την επόμενη χρονιά να έχουμε ένα καλό συμβόλαιο αγοράς φυσικού αερίου για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά», είπε και συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η οριζόντια έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο εν πολλοίς είναι εφικτή, επειδή η ΔΕΠΑ έχει ένα πολύ καλό συμβόλαιο με την Gazprom με ρήτρα πετρελαίου και όχι με ρήτρα LNG. Αυτό αξιοποιούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε έκπτωση στους καταναλωτές».

Η προεργασία και η συνομιλία με Μπλίνκεν

Κατά την 13η διυπουργική σύνοδο, που έχει προηγηθεί Ελλάδα και Ρωσία ασχολήθηκαν εκτενώς με την ενέργεια και εστίασαν την προσοχή τους στο ότι, στο εγγύς μέλλον, για τη διατήρηση της ισορροπίας των ενεργειακών συστημάτων, θα αυξηθεί ο ρόλος του φυσικού αερίου, ως μεταβατικού ορυκτού καυσίμου με το χαμηλότερο «αποτύπωμα άνθρακα», σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. 
Παράλληλα, συμφώνησαν πως στο μέλλον, μαζί με την ανάπτυξη τεχνολογιών για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, καθώς και ως πρώτη ύλη για τη χημική βιομηχανία, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, τονίστηκε πως η PJSC Gazprom αποτελεί σημαντικό στρατηγικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά μέσω συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου με Ελληνες εισαγωγείς, εκ των οποίων η ΔΕΠΑ κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο.

Στην παρούσα συγκυρία με την αύξηση των τιμών, οι δύο χώρες κάλεσαν τις εμπορικές εταιρείες των δύο χωρών να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και ισομερή συμφωνία για μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου, με ειδική μέριμνα για το 2022. Όλα αυτά βέβαια είναι ένα θεωρητικό πλαίσιο που δεν αποδίδει το πρόβλημα που υφίσταται και το οποιο είναι πολύ πιο σύνθετο από ό,το φαίνεται.

Έτσι χθες 6/12 το βράδυ οι ΗΠΑ έδωσαν το στίγμα τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη δια του Αντονι Μπλίνκεν.
Συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την κατάσταση στην περιοχή, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κοινή ήταν η διαπίστωση, ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο υπουργός Μπλίνκεν και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, εξέτασαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης. Τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας. Συζήτησαν τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ο υπουργός και ο πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης