Μπήκε «κόφτης» στην ένταξη έργων αποθήκευσης στις «Εµβληµατικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σηµασίας» - Ποιοί έμειναν εκτός

Μπήκε «κόφτης» στην ένταξη έργων αποθήκευσης στις «Εµβληµατικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σηµασίας» - Ποιοί έμειναν εκτός

 Πρόλαβαν όσοι υπέβαλλαν αίτηση έως την 1 Νοεμβρίου -  Οκτώ με εννιά έργα χάνουν τα φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα χωροθέτησης, ταχείας αδειοδότησης και τις σημαντικές ενισχύσεις.

«Κόφτη» στην ένταξη έργων αποθήκευσης στις «Εµβληµατικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σηµασίας» βάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με σχετική διάταξη που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, λίγο πριν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, συστήµατα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σηµασίας και να λάβουν τα παρεχόµενα για τη συγκεκριμένη κατηγορία κίνητρα, εφόσον έχουν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις έως την 1η.11.2021.

Η σχετική ρύθμιση, όπως αναφέρουν στο worldenergypress.gr στελέχη της κυβέρνησης, προστέθηκε καθώς το «πακέτο» για τις επιδοτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Και όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, οι αιτήσεις για έργα αποθήκευσης έπεφταν …βροχή το τελευταίο διάστημα. Έτσι, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, περί τις οκτώ με εννέα σημαντικές επενδύσεις αποθήκευσης μεταξύ των οποίων δύο της EDF και της EREN έμειναν εκτός καθώς κατατέθηκαν μετά τις 2 Νοεμβρίου.

O στόχος των επενδύσεων αυτών

Οι «Εµβληµατικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σηµασίας», προωθούν την πράσινη οικονοµία, την καινοτοµία, την τεχνολογία, καθώς και την οικονοµία χαµηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώµατος και ειδικά στον τοµέα αυτόν, τις επενδύσεις υποδοµής µε συγκεκριµένα ενεργειακά κριτήρια για την κατασκευή νέων κτιρίων, συστηµάτων που συνδυάζουν σταθµό ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και σύστηµα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, εφόσον η παραγόµενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιµοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου, συστηµάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., και εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών ή πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και επενδύσεις που ενισχύουν σηµαντικά την ελληνική οικονοµία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Στις συγκεκριμένες επενδύσεις δίνονται φορολογικά κίνητρα, κίνητρα χωροθέτησης, ταχείας αδειοδότησης και σημαντικές ενισχύσεις. Με απόφαση της Δ.Ε.Σ.Ε., μπορούν να λάβουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, η οποία συνίσταται στην παροχή χρηµατικού ποσού από το Δηµόσιο για την κάλυψη τµήµατος των ενισχυόµενων δαπανών και προσδιορίζονται ως ποσοστό επ’ αυτών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή των ενισχύσεων στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησής τους µέχρι την 31η Δεκεµβρίου 2025

Τα κριτήρια χαρακτηρισμών

Για τον χαρακτηρισµό ενός επενδυτικού σχεδίου ως «Εµβληµατικής Επένδυσης Εξαιρετικής Σηµασίας» συστήνεται τριµελής επιτροπή. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονοµικών, καθορίζονται η διαδικασία ένταξης της επένδυσης, ο τρόπος παρακολούθησης και ελέγχου υλοποίησης της επένδυσης, ο τρόπος καταβολής των ενισχύσεων. Εντός επτά ηµερών από σχετικό αίτηµα της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εµπορίου Α.Ε.», η Επιτροπή γνωµοδοτεί αναφορικά µε τον εµβληµατικό ή µη χαρακτήρα της επένδυσης.

Γενικότερα, επενδύσεις σε µονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται ως «Στρατηγικές Επενδύσεις» εφόσον, σωρευτικά µε τις επιµέρους προϋποθέσεις που προβλέπεται για κάθε μία, εµπίπτουν σε µια από τις εξής κατηγορίες:

αα) Συστήµατα που συνδυάζουν σταθµό ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. και σύστηµα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, εφόσον η παραγόµενη ηλεκτρική ενέργεια χρησιµοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή υδρογόνου.

αβ) Εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών ή/και πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων.

αγ) Έργα Α.Π.Ε. που διασυνδέουν περιοχές της Επικράτειας που δεν έχουν διασυνδεθεί και δεν προβλέπεται να διασυνδεθούν µε το Εθνικό Σύστηµα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας µέσω υποβρύχιου καλωδίου, σύµφωνα µε το εγκεκριµένο, κατά την αίτηση υπαγωγής, Δεκαετές Πρόγραµµα Ανάπτυξης (Δ.Π.Α.) του Εθνικού Συστήµατος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.).

αδ) Έργα Α.Π.Ε. πλήρως ελεγχόµενης ηλεκτροπαραγωγής .

αε) έργα αποθήκευσης ενέργειας

Επίσης, πρέπει να έχουν προϋπολογισµό τουλάχιστον 75.000.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης