Ενέργεια

Εκρηκτική αύξηση στα δικαιώματα CΟ2- «Θέμα χρόνου τα 100 ευρώ/τόνο»

Εκρηκτική αύξηση στα δικαιώματα CΟ2- «Θέμα χρόνου τα 100 ευρώ/τόνο»
Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις και για το α΄τρίμηνο του 2022

Οι κλιματικοί κανόνες της ΕΕ και η χρήση περισσότερου άνθρακα για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο ράλι στην τιμή του άνθρακα στην ΕΕ, σύμφωνα με το Oilprice.

Μάλιστα, αναλυτές τονίζουν ότι έφτασε όλων των εποχών και θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο. Προτού γίνει ανάλυση στην ενεργειακή επικαιρότητα, κρίνεται αναγκαία μια μικρή αναφορά στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS). Σύμφωνα με το σύστημα εμπορίας τιμών άνθρακα, μεγάλοι ρυπαίνοντες, όπως οι βιομηχανίες, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το σύστημα «έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Οι εγκαταστάσεις που καλύπτονται από το ETS μείωσαν τις εκπομπές κατά περίπου 35% μεταξύ 2005 και 2019».

Το δύσκολο παρόν

Φέτος, η ανάκαμψη των οικονομιών, οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και η συνεχιζόμενη ώθηση για πιο πράσινες ενεργειακές λύσεις από την ΕΕ έχουν οδηγήσει τις τιμές του άνθρακα στην ΕΕ σε ράλι.

Ειδικότερα, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έχει σπάσει το φράγμα των 80 ευρώ /τόνο (στα 89,37 την Τετάρτη – 8/12) με αναλυτές να επισημαίνουν στο Reuters ότι το όριο των 100 ευρώ/τόνο δεν είναι πολύ μακρυά. Μάλιστα, οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και η λήξη του συμβολαίου την επόμενη εβδομάδα ενισχύουν την τιμή αναφοράς του άνθρακα στην ΕΕ.

Εκτίμηση του BloombergNEF κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα, με τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχουν συνεχίσει σταθερά την ανοδική τους πορεία φτάνοντας τα 100 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης