Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ίπτανται οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής μέχρι και της "λιγνιτικής" Πολωνίας (260e/MWh) - Η Ελλάδα με 255e/MWh χαμηλότερα από πολλούς

Ίπτανται οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής μέχρι και της
Προαναγγέλλοντας την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα ο ΥΠΕΝΧΟ ανέφερε, ότι η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους
Ρίγη προκαλεί η εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής κατάστασης στην αγορά φυσικού αερίου Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη πολιτική των επιδοτήσεων τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές ήρθαν για να μείνουν και ότι, δεν βιώνουμε μια συγκυριακή κατάσταση που θα εκτονωθεί σύντομα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα 13/12 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά έχει διαμορφωθεί στα 254,68 ευρώ/MWh, λίγο υψηλότερη από την τιμή στην αγορά της Βουλγαρίας που είναι στα 251,23 ευρώ/MWh, αλλά σαφώς χαμηλότερα από αυτή της Ιταλίας που βρίσκεται στα 294,75 ευρώ/MWh, της Σερβίας 273,57 ευρώ/MWh, της Κροατίας 285,92 ευρώ/MWh, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας 282,14 ευρώ/MWh. Η ακριβότερη ευρωπαϊκή αγορά για σήμερα είναι της Γαλλίας με 300,69 ευρώ/MWh, ενώ και στη Γερμανία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 264,66 ευρώ/MWh και στην Πολωνία στα 260,09 ευρώ/MWh.

Σκρέκας: Με εισοδηματικά κριτήρια οι επιδοτήσεις στο ρεύμα το 2022

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο Σκάι, τόνισε ότι η επιδότηση για το ρεύμα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Προαναγγέλλοντας την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα ανέφερε, ότι αν το επόμενο διάστημα συνεχιστούν οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, η ενίσχυση θα παραμείνει, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει ότι πρέπει να μπουν κάποια κριτήρια για να βοηθηθούν οι οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη. «Εξετάζουμε ποια είναι αυτά τα κριτήρια», είπε.Πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια για τον υπολογισμό του επιδόματος για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξετάζεται ένας μηχανισμός που θα συνεκτιμά το μέγεθος της αύξησης της χονδρικής τιμής σε συνδυασμό με το κόστος των ρύπων αλλά και τις ανάγκες του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ.


Oι τιμές Νοεμβρίου και η απογείωση των CO2

Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 228,87ευρώ/MWh αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 328%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.
Όμως τα 228,87 ευρώ/MWh είναι μόνον ένα μέρος της τελικής χονδρικής τιμής στην οποία συμπεριλαμβάνονται επίσης οι τιμές που διαμορφώνονται στην Ενδοημέρησια Αγορά και την Αγοράς Εξισορρόπησης καθώς και οι προσαυξήσεις. Έτσι τελικώς η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Νοέμβριο ανήλθε σε 264,253 ευρώ/MWh έναντι 221,232 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.
Η τεράστια αύξηση οφείλεται στην άνοδο των τιμών φυσικού́ αερίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της χρήσης του συγκεκριμένου καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στην αύξηση των τιμών των ρύπων, που ξεπέρασαν μέσα στον Νοέμβριο τα 75 ευρώ/ τόνο.
Ας σημειωθεί ότι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διαμορφώθηκε στο 83,73 ευρώ/τόνο CO2, ενώ στις 8/12 κατέρριψε το απόλυτο ρεκόρ φθάνοντας στα 88,88 ευρώ/τόνο για να πέσει την επόμενη ημέρα 9 Δεκεμβρίου στα 80,2 ευρώ ανά τόνο.

Το μείγμα

Σε ότι αφορά το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο το φυσικό αέριο κάλυψε το 47%, έναντι 43% του Νοεμβρίου 2020. Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 33% (έναντι 32% του Νοεμβρίου 2020), οι καθαρές εισαγωγές το 9%, ο λιγνίτης το 8% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά́ το 3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού́ αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 4% σε ετήσια βάση, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ κατά́ 1%, παρότι μέσα στη χρονιά εγκαταστάθηκαν νέες ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 900 MW.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση προσανατολίζεται να υιοθετήσει εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο ενώ θα αυξηθεί, ενδεχομένως και θα διπλασιαστεί η έκπτωση του 15% της ΔΕΠΑ προς τους πελάτες της.
Την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον ''Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής'', ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξετάζει νέα έκπτωση για το φυσικό αέριο, ενώ αντίστοιχη μέριμνα θα ληφθεί και για το α' τρίμηνο του 2022.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ήδη από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 15% στους προμηθευτές της με τη δέσμευση να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης