Τελευταία Νέα

IEA: Προβλέψεις για ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2021

IEA: Προβλέψεις για ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ το 2021

 Μέχρι το 2026, η παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 60% από τα επίπεδα του 2020

 

Η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σημειώσει νέο ρεκόρ το 2021, με τις εγκαταστάσεις να αναμένεται να συνεχίσουν να επιταχύνονται τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της νέας ετήσιας έκθεσης αγοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) σύμφωνα με το pveurope.

Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη έρχεται ακόμη και όταν το κόστος παραγωγής ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων και των μεταφορών.

Μέχρι το 2026, η παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 60% από τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας το ισοδύναμο της τρέχουσας συνολικής παγκόσμιας ισχύος ορυκτών καυσίμων και συνδυασμένων πυρηνικών, αναφέρει η νέα έκθεση.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 95% της αύξησης της παγκόσμιας ισχύος έως το 2026, με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά να παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης.

Ανεβάζει ταχύτητα η Ευρώπη

Η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ο παγκόσμιος ηγέτης στον όγκο των προσθηκών δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ινδία να καταγράφει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτές τις τέσσερις αγορές να αντιπροσωπεύουν το 80% των επεκτάσεων χωρητικότητας παγκοσμίως.

Ωστόσο, ακόμη πιο γρήγορη παγκόσμια ανάπτυξη –στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και σε άλλους τομείς όπως τα βιοκαύσιμα και η ανανεώσιμη θερμότητα– θα ήταν αναγκαία για την πορεία για μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Για την καλύτερη παρακολούθηση της ανάπτυξης των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η IEA παρουσίασε έναν διαδικτυακό εξερευνητή δεδομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και τον Υπολογιστή Οικονομικών Θερμότητας Κατοικίας, ο οποίος διερευνά και συγκρίνει τα οικονομικά των διαφορετικών συστημάτων θέρμανσης κατοικιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης