Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω Omicron - Στα 78 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω Omicron - Στα 78 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

Έντονες πιέσεις στην αγορά προκάλεσαν οι ακυρώσεις πτήσεων

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω των ελπίδων ότι η παραλλαγή Omicron θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια ζήτηση το 2022, παρόλο που το αμερικανικό αργό δέχθηκε πίεση από ακυρώσεις πτήσεων εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων.

Περισσότερες από 1.300 πτήσεις ακυρώθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ την Κυριακή, καθώς ο COVID-19 μείωσε τον αριθμό των διαθέσιμων πληρωμάτων, ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια αναγκάστηκαν να ακυρώσουν προσεγγίσεις.

Περί τις 19:16 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 3,49% στα 78,80 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 2,75%, στα 75,82 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά των ΗΠΑ ήταν κλειστή την Παρασκευή λόγω αργίας.
«Λιγότερα ταξίδια που ισοδυναμούν με χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ισοδυναμούν με χαμηλότερο WTI», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στη OANDA.
«Η διακοπή των αγαθών και των υπηρεσιών από την απομόνωση των εργαζομένων, ιδίως τα αεροπορικά ταξίδια, φαίνεται να είναι η κύρια επίπτωση μέχρι στιγμής», είπε σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα Omicron. «Αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα νευρικότητα στην αγορά, με την δυνατότητα παγκόσμιας ανάκαμψης για το 2022 να είναι ακόμα σε καλό δρόμο».

Περικοπές

Το Brent αυξήθηκε κατά περισσότερο από 45% φέτος, υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη των περικοπών ζήτησης και προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, γνωστούς συλλογικά ως OPEC+.
Το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε περισσότερο από 10% στις 26 Νοεμβρίου, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι ειδήσεις για μια νέα παραλλαγή, σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα μετά από τα πρώτα στοιχεία που έδειξαν ότι το Omicron θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ηπιότερο επίπεδο ασθένειας.

Το πετρέλαιο του Ιράν

Ξεκινούν ξανά σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης το 2015. Το Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εξαγωγές πετρελαίου ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών, οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση των αποστολών του Ιράν. Επίσης στο ραντάρ των επενδυτών είναι η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία η συμμαχία παραγωγών θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Φεβρουάριο. Ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε στα σχέδιά του στην τελευταία του σύνοδο για ενίσχυση της παραγωγής τον Ιανουάριο παρά την Omicron.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης