Ενέργεια

Πως πέτυχε ο ΕΛΑΠΕ τα υψηλά πλεονάσματα - Ήδη φαίνεται η συμβολή των ΑΠΕ στο κόστος

Πως πέτυχε ο ΕΛΑΠΕ τα υψηλά πλεονάσματα - Ήδη φαίνεται η συμβολή των ΑΠΕ στο κόστος
Γιαρέντης: Τις μεσημεριανές ώρες όταν εισέρχονται και τα φωτοβολταϊκά στο ηλεκτρικό σύστημα, έχουμε την χαμηλότερη τιμή στην διακύμανση της ημέρας
Σχετικά Άρθρα
Με σωρευτικό πλεόνασμα ύψους 248,54 εκατ. ευρώ για το 2022 προβλέπεται να κλείσει ο Ειδικός Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ενώ το 2021 φαίνεται να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί, για πλεόνασμα 177 εκατ. ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να είναι και υψηλότερο σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννη Γιαρέντη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση του που συνοδεύει το νέο δελτίο ΕΛΑΠΕ ο κ. Γιαρέντης, «είναι εμφανές πλέον, ότι οι ΑΠΕ, συγκρατούν, στον βαθμό που τους αναλογεί, τις τιμές της ενέργειας. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα ήταν πολύ χαμηλότερη η οριακή τιμή συστήματος, στο Ενεργειακό Χρηματιστήριο».
Προσθέτει δε ότι αυτό προκύπτει και από το γεγονός των διακυμάνσεων της τιμής μέσα στην διάρκεια της ημέρας, η οποία όταν κορυφώνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες όταν εισέρχονται και τα φωτοβολταϊκά στο ηλεκτρικό σύστημα, έχουμε την χαμηλότερη τιμή στην διακύμανση της ημέρας».

Υψηλό σωρευτικό πλεόνασμα με προϋπόθεση το 8% για τα έσοδα από ρύπους

Ο κ. Γιαρέντης σημειώνει επίσης ότι η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περαιτέρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον Λογαριασμό και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των οικιακών καταναλωτών ρεύματος. «Έμμεσα, καταλήγει ο κ. Γιαρέντης, η πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών και επιβεβαιώνεται ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το ενεργειακό κόστος».
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο Δελτίο ΕΛΑΠΕ η πρόβλεψη για το 2022 έχει υπολογιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα και με εκτίμηση για μέση τιμή των ρύπων στα 75 ευρώ/τόνο, μία εκτίμηση πάντως για την οποία δεν υπάρχει καμία ασφάλεια, όπως υπογραμμίζει το ίδιο το Δελτίο. Μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας το σωρευτικό πλεόνασμα για το 2022 υπολογίζεται στα 178,51 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί επίσης ότι τόσο για το 2022 όσο και για το 2021 οι εκτιμήσεις γίνονται με βάση ότι ο ΕΛΑΠΕ θα εισπράττει το 8% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, όπως ορίζει η τελευταία υπουργική απόφαση. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες, το οποίο στο παρελθόν διοχετευόταν στον ΕΛΑΠΕ, πλέον κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση των επιδομάτων στον λογαριασμό ρεύματος.

Μεσοσταθμική τιμή 56,1 ευρώ/MWh (χωρίς Φ/Β Στεγών) τον Οκτώβριο

Η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αγορά σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση του μεσοσταθμικής τιμής ενέργειας των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, μαζί με τις διάφορες ειδικές εισφορές που είχαν επιβληθεί με νόμο το φθινόπωρο του 2020, προκειμένου τότε να συγκρατηθεί το έλλειμμα του Λογαριασμού, έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΛΑΠΕ. Καταλυτικό ρόλο έχει παίξει βέβαια και η μεγάλη αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων το 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΠΕ τον Οκτώβριο 2021, στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήταν ενεργές 15.416 συμβάσεις, με εγκατεστημένη ισχύ́ 7,9 GW, παραγωγή 1,44 TWh, καθαρή αξία 80,72 εκατ. ευρώ (χρέωση ΕΛΑΠΕ) και μεσοσταθμική τιμή 56,1 ευρώ/MWh (χωρίς Φ/Β Στεγών).
Τον Οκτώβριο 2021 συνδέθηκαν 52,87 νέα MW, εκ των οποίων 47,8 με ΣΕΔΠ.(Συμβάσεις Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης). Συνολικά τα εγκαστημένα έργα με ΣΔΕΠ έχουν ισχύ 2.523,89 MW
Η αξία των εσόδων από́ την Αγορά́ Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια καθώς και την Αγορά́ Εξισορρόπησης ανά́ εγχεόμενη MWh ΑΠΕ που εκπροσωπεί́ ο ΔΑΠΕΕΠ τον Οκτώβριο 2021 έφθασε στα 185,39 ευρώ/MWh.

Τον ίδιο μήνα η μέση αξία του συνόλου των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ (αποζημίωση) στην Επικράτεια είναι 73,1 ευρώ/MWh, η ανάλυση δε της αξίας στις βασικές εισροές είναι: το έσοδο από́ την Αγορά́ και τις Αποκλίσεις συνεισφέρει στο 65,6%, το ΕΤΜΕΑΡ συνεισφέρει στο 19,6 %, το Σύνολο Εισροών ΜΔΝ (χωρίς ΕΤΜΕΑΡ) 5,0 %, η Έκτακτη χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου στο ΔΣ 2%, το έσοδο από́ την πώληση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκήπιού συνεισφέρει στο 1,9%, και η Έκτακτη Εισφορά́ Μονάδων ΑΠΕ ΔΣ στο 1,7%, ενώ το 57,5% της αποζημίωσης αποτελεί́ υπερανάκτηση και συμβάλλει στη μείωση του Σωρευτικού́ Ελλείμματος.
Ας σημειωθεί ότι ο ΕΛΑΠΕ γύρισε σε σωρευτικό πλεόνασμα από τον Ιούλιο του 2021, όταν άρχισε και η μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά.
Ως Τιμή́ Εκκαθάρισης Αγοράς για το έτος 2022 λαμβάνεται 112,5 ευρώ/MWh.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης