Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων: Το «χέρι» της Ιαπωνίας

Απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων: Το «χέρι» της Ιαπωνίας
Η απελευθέρωση SPR από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με άλλες μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ενέργεια

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να δημοπρατήσει τον Φεβρουάριο 629.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από τα εθνικά της αποθέματα ως μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας των χωρών που καταναλώνουν πετρέλαιο, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα πουλήσει το αργό στον νικητή πλειοδότη στις 20 Μαρτίου ή μετά, ανέφερε το υπουργείο βιομηχανίας. «Αυτός είναι ο πρώτος γύρος των προγραμματισμένων εκδόσεων και θα διεξαγάγουμε περισσότερες δημοπρασίες όταν είμαστε έτοιμοι και ενώ παρακολουθούμε στενά τις διεθνείς αγορές ενέργειας», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου βιομηχανίας.

Το μενού των αποθεμάτων

Η ανακοίνωση της Ιαπωνίας για κυβερνητικό διαγωνισμό ακολουθεί πιστά τα νέα της περασμένης εβδομάδας από τη Νότια Κορέα, η οποία ανέφερε ότι θα απελευθερώσει 3,17 εκατομμύρια βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου της το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Λίγο περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια από την αποδέσμευση θα είναι αργό και θα πάνε στα τοπικά διυλιστήρια μέσω δανειακών συμφωνιών και τα άλλα 1,09 εκατομμύρια βαρέλια θα είναι προϊόντα πετρελαίου που θα απελευθερωθούν μέσω διαδικασίας υποβολής προσφορών στον πλειοδότη, δήλωσε η Νότια Κορέα την περασμένη Πέμπτη (23/12).

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα απελευθερώσει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το SPR σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές της βενζίνης σε συντονισμένη προσπάθεια με άλλες μεγάλες χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο.

Η απελευθέρωση SPR από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με άλλες μεγάλες χώρες που καταναλώνουν ενέργεια, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τον φαινομενικά μεγάλο αριθμό των 50 εκατ. βαρελιών, η απελευθέρωση των ΗΠΑ στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με περίπου δυόμισι ημέρες αμερικανικής κατανάλωσης πετρελαίου, η οποία ήταν στα 20,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) πριν από την πανδημία του 2019.

Οι άλλες χώρες επιδιώκουν πολύ μικρότερες εκδόσεις και το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι οι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου συντονίζουν τις προσπάθειες για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις υψηλές τιμές. Οι αναλυτές από την πλευρά τους έχουν επισημάνει ότι οι εφάπαξ πωλήσεις από στρατηγικά αποθέματα δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου σημαντικά χαμηλότερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης