Ενέργεια

Πετρέλαιο:Τα 80 δολ. αγγίζει το Brent στα 76 δολ. κινείται το αργό

Πετρέλαιο:Τα 80 δολ. αγγίζει το Brent στα 76 δολ. κινείται το αργό

Διακοπές στην παραγωγή από Εκουαδόρ, Νιγηρία και Λιβύη

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Τρίτη, με το Brent να διαπραγματεύεται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι παρά την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής του κορωνοϊού Omicron, υποστηριζόμενο από διακοπές εφοδιασμού και προσδοκίες ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ υποχωρούν την περασμένη εβδομάδα.

Περί τις 18:10 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 0,9%, στα 79,31 δολάρια το βαρέλι.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,02%, στα 76,34 δολάρια. Και τα δύο συμβόλαια διαπραγματεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα.
«Η υποστήριξη προέρχεται επίσης από τις υψηλές διαταραχές της συνολικής παραγωγής στον Ισημερινό, τη Λιβύη και τη Νιγηρία και την προσδοκία μιας άλλης μεγάλης πτώσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής πετρελαίου της UBS Giovanni Staunovo.

Οι τρεις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες δήλωσαν ανωτέρα βία αυτόν τον μήνα για μέρος της παραγωγής τους πετρελαίου λόγω προβλημάτων συντήρησης και διακοπής λειτουργίας των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το Reuters τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν υποχωρήσει για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία η συμμαχία θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο. Στην τελευταία του συνεδρίαση, ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε στα σχέδιά του για ενίσχυση της παραγωγής τον Ιανουάριο παρά την Omicron. Η Ρωσία είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο της για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου πριν από την πανδημία, λόγω έλλειψης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αλλά θα μπορούσε να το κάνει αργότερα μέσα στο έτος, δήλωσαν αναλυτές και πηγές της εταιρείας την Τρίτη.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις καθαρές θέσεις τους για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού και τα δικαιώματα προαίρεσης για την εβδομάδα έως τις 21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission η οποία αύξησε τη θέση του συνδυασμένου συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο κατά 4.634 συμβόλαια σε 259.093 κατά τη διάρκεια της περιόδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης