Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Ζημιές 100 εκατ στην υψηλή και μέση τάση από την καθυστέρηση του ΥΠΕΝ στην αντιστάθμιση

ΕΒΙΚΕΝ: Ζημιές 100 εκατ στην υψηλή και μέση τάση από την καθυστέρηση του ΥΠΕΝ στην αντιστάθμιση
Σε 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται για το 2021 οι απώλειες των βιομηχανιών της υψηλής και μέσης τάσης που δικαιούνται αντιστάθμισης, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταρτίσει και να κοινοποιήσει στην Κομισιόν μηχανισμό αντιστάθμισης του κόστους ρύπων με βάση τις νέες κατευθυντήριες. Σημειώνεται ότι η ισχύς του παλαιού μηχανισμού έληξε στο τέλος του 2020.
Με τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα να ανεβαίνουν αλματωδώς το 2021 παράλληλα με το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου και την χονδρική τιμή του ρεύματος, πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις κυρίως στους τομείς των μετάλλων, του χαρτιού, των αερίων, του πετρελαίου κλπ έχουν βρεθεί εκτεθειμένες στη συνεχή άνοδο του ενεργειακού κόστους, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων.

Το ΥΠΕΝ δεν κοινοποίησε στην Κομισιόν τον Μηχανισμό

Η ανάγκη αλλαγής στον μηχανισμό αντιστάθμισης προέκυψε μετά την απόφαση της Κομισιόν να εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους. Το νέο πλαίσιο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 με έναρξη της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Γραμμές το νέο καθεστώς θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.
Μέχρι σήμερα ωστόσο το υπουργείο δεν έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο μηχανισμό, όπως υποστηρίζει η Ένωση που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες (ΕΒΙΚΕΝ). Μάλιστα, η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι αν είχε υποβληθεί εγκαίρως ο μηχανισμός αντιστάθμισης, οι επιλέξιμες βιομηχανίες θα έπαιρναν περί τα 100 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμιση κόστους ρύπων για το 2021

Το θέμα έχει τεθεί κατ΄επανάληψη από την ΕΒΙΚΕΝ στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μάλιστα σε πρόσφατη επιστολή της επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο από τη σημαντική καθυστέρηση και ζητεί από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην κοινοποίηση του νέου μηχανισμού.
Όπως αναφέρει η επιστολή, “σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, η ένταση της ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, καθορίζεται στο 75%, ενώ́ θεσπίζεται για πρώτη φορά́ η επιπρόσθετη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν περαιτέρω την επιβάρυνση από́ το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2, σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία των επιχειρήσεων ,που ανήκουν σε τομείς για τους οποίους η επιβάρυνση, ακόμη και μετά την εφαρμογή́ της αντιστάθμισης του 75 %, παραμένει δυσανάλογα υψηλή́”

Άμεσα η κοινοποίηση

Ακόμη επισημαίνει ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιπλέον περιορισμού́ της επιβάρυνσης των επιλέξιμων βιομηχανικών κλάδων σε συνάρτηση με την Ακαθάριστη Προστιθεμένη Αξία.  «Το Υπουργείο θα πρέπει να κοινοποιήσει άμεσα στην Ευρωπαϊκή́ Επιτροπή́, το νέο μηχανισμό́ αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2 γιατί υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος σημαντικής καθυστέρησης” καταλήγει η επιστολή.  Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 από τις αρχές του 2021 ως σήμερα έχουν αυξηθεί περίπου 129%, από 33,60 ευρώ/τόνο στις 4/1/21 στα 76,92 ευρώ/τόνο στις 27/12/21, έχοντας καταρρίψει κάθε ρεκόρ στις 8 Δεκεμβρίου 2021, όταν έφθασαν στα 88,88 ευρώ/τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης