Ενέργεια

Ιταλία: Αύξηση 55% στα τιμολόγια ηλεκτρικού και 41% στο φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2022

Ιταλία: Αύξηση 55% στα τιμολόγια ηλεκτρικού και 41% στο φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2022

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας

 

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ιταλία θα αυξηθούν κατά 55% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν κατά 41,8% λόγω των υψηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία επιτήρησης ενέργειας ARERA.

Σύμφωνα με το Reuters οι αυξήσεις λαμβάνουν υπόψη 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος που συγκέντρωσε η κυβέρνηση για να περιορίσει την άνοδο των λογαριασμών λιανικής ενέργειας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους.
Χωρίς αυτά τα μέτρα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για οικογένειες στη ρυθμιζόμενη αγορά θα είχαν αυξηθεί κατά 65% και 59,2% αντίστοιχα, ανέφερε η ARERA.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, που προκλήθηκε από τη μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο καθώς οι οικονομίες φαίνονται να βγαίνουν από την πανδημία του κορωνοϊού, ώθησαν τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να θεσπίσουν μέτρα όπως επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους υψηλούς λογαριασμούς.
Έχουν επίσης οδηγήσει σε εκκλήσεις σε ορισμένες χώρες για λύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αν και άλλες κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές για μακροχρόνιες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις για αυτό που λένε ότι θα μπορούσε να είναι βραχυπρόθεσμες αιχμές των τιμών.
Ο επικεφαλής της ARERA, Στέφανο Μπεσεγίνι, αναγνώρισε ότι πολλοί Ιταλοί αντιμετώπισαν σοβαρές και απρόσμενες δυσκολίες. "

Αλλαγή κανονισμών

Η ARERA εξετάζει αλλαγές στο μέρος των κανονισμών που κανονικά ισχύει για τις συνηθισμένες φάσεις, προσαρμόζοντάς το... σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση."
Η Ρώμη, που επιθυμεί να υποστηρίξει νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα καθώς η πανδημία κάνει τους φόρους της, έχει ξοδέψει περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Εκτός από τα έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 5% του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο, εξετάζει τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Η ARERA είπε ότι τα χρήματα από την κυβέρνηση επέτρεψαν την προσωρινή αναστολή των "χρεώσεων συστήματος" στους λογαριασμούς. Οι χρεώσεις συστήματος, που περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικό παροπλισμό, αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο περισσότερο από το 20% των τελικών λογαριασμών των Ιταλών.
Η ARERA επανεξετάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ανά τρίμηνο για τα νοικοκυριά που εξακολουθούν να βρίσκονται στην «προστατευόμενη» ή ρυθμιζόμενη αγορά της Ιταλίας.
Ορισμένα από τα μέτρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται τώρα στην απελευθερωμένη αγορά.


www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης