Ενέργεια

Κομισιόν: Με κριτήρια οι πράσινες άδειες για φυσικό αέριο και πυρηνικά

Κομισιόν: Με κριτήρια οι πράσινες άδειες για φυσικό αέριο και πυρηνικά
Διαβούλευση 12 ημερών για το πράσινο πλαίσιο ένταξης των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και σε πυρηνικά
Προθεσμία 12 ημερών δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη και την ομάδα των εμπειρογνωμόνων που έχει συνταxθεί γι΄ αυτό το σκοπό προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις επί του σχεδίου ταξινόμησης των βιώσιμων επενδύσεων.
Το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς αποδέχεται υπό όρους το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως πράσινες δραστηριότητες που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή μετάβαση.
Ειδικά για το φυσικό αέριο που ενδιαφέρει την ελληνική αγορά το σχέδιο, το χαρακτηρίζει ως «μεταβατική» επένδυση συμβατή με την ταξινομία για νέες άδειες εγκαταστάσεων που θα χορηγηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2030, με «αυστηρά κριτήρια», συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εκπομπών λιγότερο από 270 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα και μόνο εφόσον αντικαθιστούν παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, όπως τον άνθρακα και το πετρέλαιο.

Κριτήρια για τα πυρηνικά

Σε ότι αφορά την πυρηνική ενέργεια σημειώνει πως θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, εφόσον οι χώρες της ΕΕ που φιλοξενούν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να απορρίπτουν με ασφάλεια τοξικά απόβλητα και πληρούν κριτήρια που να μην προκαλούν «σημαντική βλάβη» στο περιβάλλον. Η κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών με αυτές τις προϋποθέσεις, όπως ποσοτικοποιούνται στα επιμέρους κριτήρια, θα αναγνωριστεί ως πράσινη για άδειες που θα χορηγούνται έως το 2045.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει συμπληρωματική κατ' εξουσιοδότηση Πράξης Ταξινομίας και αφορά μόνο τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ταξινόμηση της ΕΕ καθοδηγεί και κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας τα επόμενα 30 χρόνια. Σημειώνει ακόμη ότι το υφιστάμενο ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη σήμερα διαφέρει από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και ότι ορισμένα μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα με υψηλή εκπομπή άνθρακα. Η Ταξινόμηση προβλέπει ενεργειακές δραστηριότητες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να κινηθούν προς την κλιματική ουδετερότητα από διαφορετικές θέσεις.

Επικαιροποίηση σύμφωνα με την τεχνολογία

Τονίζεται επίσης ότι για την κατάρτιση του σχεδίου ελήφθησαν υπόψη επιστημονικές συμβουλές και η τρέχουσα τεχνολογική πρόοδο που οδήγησαν στην Κομισιόν στην θέση ότι υπάρχει ρόλος για το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εξάλλου τα κριτήρια για τις δραστηριότητες αερίου και πυρηνικής ενέργειας θα επικαιροποιούνται καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία.
Μετά τις 12 Ιανουαρίου και αφού κατατεθούν οι απόψεις των κρατών μελών η Κομισιόν θα αναλύσει τις συνεισφορές τους και θα εγκρίνει επίσημα τη συμπληρωματική κατ' εξουσιοδότηση πράξη τον Ιανουάριο του 2022. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στους συννομοθέτες για τον έλεγχό τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (που έχουν αναθέσει την ευθύνη στην Κομισιόν να εγκρίνει την κατ' εξουσιοδότηση πράξη) θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις μήνες για να εξετάσουν το έγγραφο και, εάν το κρίνουν απαραίτητο, να αντιταχθούν σε αυτό.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ταξινόμησης, και οι δυο θεσμοί μπορούν να ζητήσουν επιπλέον δύο μήνες χρόνου ελέγχου.
Το Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στο σχέδιο με αντίστροφη ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία (που σημαίνει ότι απαιτείται τουλάχιστον το 72% των κρατών μελών, δηλαδή τουλάχιστον 20 κράτη μέλη) που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ), και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 353 ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια).

Στα μέσα του 2022 αναμένεται το νομικό πλαίσιο

Με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό και εφόσον δεν υπάρξουν αντιδράσεις ο νέος νόμος αναμένεται να ισχύσει περί τα μέσα του έτους.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι στο σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν ελήφθησαν υπόψιν οι αντιδράσεις από τη μία πελυρά μιας ομάδας χωρών με επικεφαλής της Γαλλία που τάχθηκε υπέρ των πυρηνικών και από την άλλη των χωρών του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης που ήταν υπέρ του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου.

Από την πλευρά της η νέα γερμανική κυβέρνηση ακολουθώντας το σχεδιασμό της Άνγκελα Μέρκελ για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας σβήνει τρία πυρηνικά εργοστάσια στο Brokdorf, το Grohnde και το Gundremmingen. Η κίνηση αυτή θα μειώσει κατά το ήμισυ την υπολειπόμενη πυρηνική δυναμικότητα στη Γερμανία και θα μειώσει την παραγωγή ενέργειας κατά περίπου 4 GW. Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να τερματίσει πλήρως την πυρηνική παραγωγή της μέχρι το τέλος του 2022, όταν σβήσουν τα τρία τελευταία εργοστάσιά της στο Neckarwestheim, στο Essenbach και στο Emsland.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης