Ενέργεια

EIA: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και αυξήθηκαν της βενζίνης

EIA: Μειώθηκαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και αυξήθηκαν της βενζίνης

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Δεκεμβρίου στα 232,8 εκατομμύρια βαρέλια

 

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, καθώς οι προμήθειες ενισχύθηκαν στα διυλιστήρια λόγω της μειωμένης ζήτησης καυσίμων στο τέλος του έτους.

Τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν κατά 10,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Δεκεμβρίου στα 232,8 εκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ΕΙΑ, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια.
Οι αναλυτές απέδωσαν την μεγάλη άνοδο της βενζίνης στη σταθερή παραγωγή διύλισης, σε συνδυασμό με την πτώση της ζήτησης λόγω της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού.

"Η ζήτηση βενζίνης και αποστάγματος εξαφανίστηκε. Πρόκειται για ένα γεγονός κατάρρευσης της ζήτησης της Omicron", δήλωσε ο Robert Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια στα 417,9 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια.
Η απόσυρση σχετιζόταν εν μέρει με φορολογικούς λόγους στο τέλος του έτους που ωθούν τις εταιρείες να μειώσουν τα αποθέματα, ειδικά στην Ακτή του Κόλπου, για να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Αποστάγματα

Τα αποθέματα αποστάγματος που περιλαμβάνουν ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκαν κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έναντι των προσδοκιών για άνοδο 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών.
Το συνολικό προϊόν που παρείχαν τα διυλιστήρια -αντίστοιχο της ζήτησης- μειώθηκε κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) την εβδομάδα στα 19,7 εκατομμύρια bpd. Ωστόσο, ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος παρακολουθείται ευρύτερα, δείχνει τη ζήτηση στα 21,4 εκατ. bpd, περισσότερο από το επίπεδο ζήτησης των 20,4 εκατ. bpd από πριν από δύο χρόνια.
Οι ροές αργού στα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 164.000 bpd την περασμένη εβδομάδα και οι ρυθμοί χρήσης των διυλιστηρίων αυξήθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα την εβδομάδα στο 89,8% της συνολικής δυναμικότητας, σύμφωνα με την EIA.

Τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, κόμβος παράδοσης για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA. Οι τιμές του πετρελαίου αρχικά υποχώρησαν στις ειδήσεις, αλλά αργότερα ανέκαμψαν τις απώλειές τους. Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύονταν 1,35 δολ. ή 1,8%, υψηλότερα την ημέρα στα 78,34 δολ. το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης