Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Cnbc: Επενδυτικό «κομφούζιο» λόγω πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Cnbc: Επενδυτικό «κομφούζιο» λόγω πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου
H EE προτείνει ένα σύστημα πράσινης ταξινόμησης ή ταξινόμησης, με στόχο να κάνει τις βιώσιμες επενδύσεις πιο διαφανείς

Ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της ΕΕ να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στις βιώσιμες πράσινες επενδύσεις, προκαλεί μια σύγχυση στους επενδυτές, σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το CNBC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θέλει να διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές να αποφασίσουν τι είναι μια βιώσιμη επένδυση. Ως εκ τούτου, προτείνει ένα σύστημα πράσινης ταξινόμησης ή ταξινόμησης, με στόχο να κάνει τις βιώσιμες επενδύσεις πιο διαφανείς.

Η κατηγοριοποίηση έχει επικριθεί έντονα για τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Η Επιτροπή βλέπει και τις δύο πηγές ως μέσο για τη «διευκόλυνση της μετάβασης προς ένα μέλλον που βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ωστόσο, επικριτές, όπως Αυστριακοί αξιωματούχοι και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να λάβουν πράσινη ετικέτα, έστω και προσωρινά.

Oι ανησυχίες

Το σχέδιο δεν έχει γίνει ακόμη νόμος, αλλά οι επενδυτές - οι οποίοι προορίζονται να επωφεληθούν από σαφέστερη καθοδήγηση - έχουν εκφράσει ορισμένες ανησυχίες. «Η προσπάθεια της ΕΕ να αναγνωρίσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως μεταβατικά είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό, επειδή φαίνεται επίσης να είναι μια σιωπηρή αναγνώριση ότι αυτές οι πηγές ενέργειας δεν είναι βιώσιμες» τόνισε η Francesco Filia, Διευθύνων Σύμβουλος της Fasanara Capital.

Η Isobel Edwards, αναλυτής πράσινων ομολόγων στο asset manager NN Investment partners, είπε ότι πριν από τη νέα κατηγοριοποίηση της ΕΕ, εάν ένας επενδυτής ήθελε να διαθέσει κεφάλαια σε έργα πυρηνικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, έπρεπε να εξηγήσει πλήρως πώς θα μπορούσε να θεωρηθεί βιώσιμο. Τώρα, είπε, οι επενδυτές θα μπορούν απλώς να πουν ότι "είναι απλώς στην ταξινόμηση" - καθιστώντας ευκολότερη τη δικαιολόγηση τέτοιων αποφάσεων. Σύμφωνα με την Edwards, οι επενδυτές θα ήθελαν περισσότερη βοήθεια από τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες σχετικά με τη γνωστοποίηση, η οποία ήταν μία από τις βασικές δυσκολίες στις βιώσιμες επενδύσεις. Η έλλειψη τυποποιημένης αναφοράς καθιστά δύσκολο για τους διαχειριστές χρημάτων να συγκρίνουν επενδυτικές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού βιωσιμότητάς τους.

Τέλος, ο Fabio Ranghino, επικεφαλής στρατηγικής και βιωσιμότητας στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Ambienta, δήλωσε στο CNBC ότι η ταξινόμηση της ΕΕ δεν προκαλεί σύγχυση. Τόνισε ότι ενώ  οι οικονομίες προσαρμόζονται σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, «θα περάσουμε μερικά χρόνια σύγχυσης», καθώς οι εταιρείες, ιδιωτικές και δημόσιες, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναφέρουν τις μετρήσεις βιωσιμότητας τους.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης