Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Καζακστάν και Λιβύη οδηγούν σε ράλι το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. το Brent, στα 79 δολ. το αργό

Καζακστάν και Λιβύη οδηγούν σε ράλι το πετρέλαιο - Στα 82 δολ. το Brent, στα 79 δολ. το αργό

Η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στο Καζακστάν για να καταστείλει την εξέγερση - Η παραγωγή της Λιβύης μειώθηκε στις 729.000 bpd

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Πέμπτη, επεκτείνοντας το ράλι από την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την κλιμάκωση της αναταραχής στην παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ + Καζακστάν και τις διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη.

Το Brent κέρδισε 2,03% στα 82,43 δολάρια το βαρέλι έως τις 16:24 ώρα Ελλάδας ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσεάνοδο 2,52%, στα 79,40 δολ.

Και τα δύο συμβόλαια διαπραγματεύονταν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου. Η εξάμηνη υποχώρηση του Brent ήταν περίπου 4 δολάρια το βαρέλι, η μεγαλύτερη από τα τέλη Νοεμβρίου.

Έκρυθμη η κατάσταση στο Καζακστάν

Η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στο Καζακστάν την Πέμπτη για να βοηθήσουν στην καταστολή της εξέγερσης που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα μετά την άνοδο των τιμών υγραερίου.«Η πολιτική κατάσταση στο Καζακστάν γίνεται όλο και πιο τεταμένη», ανέφερε η Commerzbank.«Και αυτή είναι μια χώρα που αυτή τη στιγμή παράγει 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα».Μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει επηρεαστεί.

Η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης ανέρχεται στις 729.000 bpd, ανακοίνωσε την Πέμπτη η National Oil Corp, από το υψηλό άνω των 1,3 εκατομμυρίων bpd πέρυσι, λόγω της συντήρησης και της παύσης λειτουργίας των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Οι τιμές αυξήθηκαν παρά την άνοδο των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 10 εκατομμύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, καθώς οι προμήθειες ενισχύθηκαν στα διυλιστήρια λόγω της μειωμένης ζήτησης καυσίμων.

Την τιμή του πετρελαίου, εν τω μεταξύ, και η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που έδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι αγορές.

Παραγωγή ΟΠΕΚ

Ο OPEC+, όμιλος που περιλαμβάνει μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς, συμφώνησε την Τρίτη να προσθέσει άλλα 400.000 bpd προσφοράς τον Φεβρουάριο, όπως έκανε κάθε μήνα από τον Αύγουστο.

Η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Δεκέμβριο υποσκάπτει και πάλι την άνοδο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς της παραγωγικής ικανότητας που περιορίζουν την προσφορά καθώς η παγκόσμια ζήτηση ανακάμπτει από την πανδημία.

«Η περίπτωση προϋποθέτει τώρα ότι η συμμαχία θα καταργήσει πλήρως τις υπόλοιπες περικοπές παραγωγής πετρελαίου κατά 2,96 εκατομμύρια bpd έως τον Σεπτέμβριο του 2022», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.

Η τράπεζα προέβλεψε ότι οι τιμές του Brent θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 88 δολάρια το βαρέλι το 2022, από 70 δολάρια πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης για όλες τις ποιότητες αργού πετρελαίου που πουλά στην Ασία τον Φεβρουάριο κατά τουλάχιστον 1 δολάριο το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης