Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου - Αντίστροφη ροή για τον Yamal-Europe για 17η μέρα

Νέα άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου - Αντίστροφη ροή για τον Yamal-Europe για 17η μέρα

Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF για την επόμενη ημέρα αυξήθηκε κατά 7,2% στα 98,15 ευρώ ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τον Φεβρουάριο

 

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Βρετανία αυξήθηκαν και πάλι την Πέμπτη, καθώς οι προμήθειες του αγωγού που συνήθως μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη ρέει αντίστροφα για 17η συνεχόμενη ημέρα.

Οι όγκοι προς ανατολάς στον αγωγό Yamal-Europe, από τη Γερμανία στην Πολωνία, αυξήθηκαν απότομα νωρίτερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade, διαψεύδοντας τις ελπίδες για επανέναρξη των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μετά την επιβράδυνση των αντίστροφων ροών την Τετάρτη.

Η μακροχρόνια αντίστροφη ροή έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για τον χειμερινό εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τις υψηλότερες τιμές και την πολιτική ένταση με τη Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF για την επόμενη ημέρα αυξήθηκε κατά 7,2% στα 98,15 ευρώ ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τον Φεβρουάριο, επαναπροσεγγίζοντας τα 100 ευρώ

Το βρετανικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για την παράδοση Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 6,1% στις 240 πένες ανά θερμίδα έως τις 12:10 ώρα Ελλάδας, ενώ το συμβόλαιο εντός της ημέρας αυξήθηκε κατά 7,2% στις 230,5 πένες ανά θερμίδα.

Περιορισμένες προμήθειες

Οι ευρωπαϊκές τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 30% την Τρίτη, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης μετά την διακοπή της Πρωτοχρονιάς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ανησυχίες για τις χαμηλές χειμερινές προμήθειες.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησαν τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, ότι περιόρισε τις ροές για να εξασφαλίσει έγκριση για τον νεόδμητο αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα προμηθεύει αέριο στη Γερμανία.

Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς και λέει ότι ο αγωγός θα ενισχύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα βοηθήσει στην άμβλυνση των υψηλών τιμών στην Ευρώπη.

Οι εξαγωγές ενέργειας της βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο λόγω μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στη γειτονική Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με το ΝΑΤΟ.

Οι όγκοι Yamal προς Ανατολάς ήταν 7,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες την ώρα (kWh/h), από 1,7 εκατομμύρια το βράδυ της Τετάρτης και μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με στοιχεία από το σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα.

Οι αναλυτές της Refinitiv εκτιμούν ότι η άνοδος αντανακλά μια πρόσθετη δυναμικότητα 147 GWh/d, που ισοδυναμεί με 6,125 εκατομμύρια kWh/h, που αγοράστηκε σε δημοπρασία την Τετάρτη.

Η χωρητικότητα από την Ουκρανία στη Σλοβακία στο συνοριακό σημείο Velke Kapusany, μια άλλη σημαντική διαδρομή για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ήταν 288.635 MWh, σύμφωνα με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αλλά λιγότερο από τα μισά από αυτά που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του 2021.

Η ασταθής αγορά φυσικού αερίου ώθησε τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper να εξασφαλίσει πιστωτικές διευκολύνσεις ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη φινλανδική μητρική Fortum και την κρατική τράπεζα KfW σε μια προληπτική κίνηση.

Οι RWE και Enel ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανώς πληρωμές υψηλής ασφάλειας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης