Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Στο 26% -37% του ενεργειακού κόστους η κάλυψη των επιδοτήσεων τον Ιανουάριο

Επιχειρήσεις: Στο 26% -37% του ενεργειακού κόστους η κάλυψη των επιδοτήσεων τον Ιανουάριο
Οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται ψηλά κοντά στα 100 ευρώ/MWh, στα 94,2 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο του 2022 και στα 92,8 ευρώ τον Μάρτιο

Σημαντικά μέτρα για την κάλυψη του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων πήρε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι επιδοτήσεις καλύπτουν το 30-37% του συνολικά αυξημένου ενεργειακού κόστους, καθώς η κρίση σοβεί και οι τιμές του φυσικού αερίου διατηρούνται ψηλά κοντά στα 100 ευρώ/MWh, στα 94,2 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο του 2022 και στα 92,8 ευρώ τον Μάρτιο.

Στο 37%  η  Επιδότηση  Ηλεκτρικής Ενέργειας για τις  Επιχειρήσεις


Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση.Επιδοτείται και η Υψηλή Τάση, οι ενεργοβόρες κατόπιν και σχετικού αιτήματος της ΕΒΙΚΕΝ. Σημαντικό βήμα η υλοποίηση επιδότησης για την Μέση Τάση που αποτελεί την βάση της ελληνικής οικονομίας και έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τους τελευταίους 10 μήνες.

Όπως ανακοινώθηκε η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση Ιανουαρίου.
Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh. Άρα αν όπως υπολογίζεται, η μέση τιμή χονδρικής ισορροπήσει με σχετική αποκλιμάκωση στα 176 €/Mwh, τα 65 ευρώ/MWh αντιστοιχούν στο 36,9% του συνολικού κόστους.

Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά για τις κατηγορίες

6778.JPG


Στο 26% η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Επεκτείνεται η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.
Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Με εκτιμώμενη χονδρική τιμή στα 114 €/Mwh, το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 26,3%

Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ .

Συμπερασματικά, η συνολική αξία των μέτρων στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 395 εκ. ευρώ και αφορά και την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τον Φεβρουάριο θα επαναξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση για να επανακαθοριστούν οι τιμές της επιδότησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης