Ενέργεια

Φ. Αέριο: Από 18% οριζόντια ως 35% για τους πελάτες της ΔΕΠΑ η επιδότηση

Φ. Αέριο: Από 18% οριζόντια ως 35% για τους πελάτες της ΔΕΠΑ η επιδότηση
Υψηλά είναι τα ποσοστά επιδότησης που λαμβάνουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και τον Ιανουάριο
Σχετικά Άρθρα
Υψηλά είναι τα ποσοστά επιδότησης που προκύπτουν για τα νοικοκυριά για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου με την συμμετοχή της ΔΕΠΑ για τον Ιανουάριο του 2022.
Στα 20 ευρώ που είναι η κρατική επιδότηση ανά θερμική MWh προστίθεται αυτή της ΔΕΠΑ, δηλαδή άλλα 20 ευρώ που ανεβάζουν το ύψος στα 40 ευρώ/MWh.

Aναλυτικά η επιδότηση από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παράλληλα θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Τα 40 ευρώ
λοιπόν ανά θερμική MWh με χονδρική τιμή φυσικού αερίου στα 114 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντιστοιχούν στο εξαιρετικά γενναιόδωρο ποσοστό της τάξης του 35,08% (!)

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.
Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Υποχώρηση των τιμών

Κατά την χθεσινή ημέρα 7/1 οι τιμές του TTF oι τιμές υποχώρησαν 13,5% στα 83,4 ευρώ/MWh για τον Φεβρουάριο του 2022 και  στα 82,37ευρώ  -13,4% για τον Μάρτιο.
Παραμένουν όμως στα επίπεδα των 74 μέχρι 79 ευρώ/MWh μέχρι το Νοέμβριο του 2022 σύμφωνα με τα συμβόλαια με τα σημερινά δεδομένα.

Όπως είναι γνωστό υπάρχουν σχεδόν 30 δεξαμενόπλοια LNG προγραμματισμένα για βρετανικά, ολλανδικά και βελγικά λιμάνια για αυτόν τον μήνα, τα μισά από τα οποία προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας, "με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης