Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου – Άνοδος στην Ασία, υψηλά τα αποθέματα

Υποχώρηση στην τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου – Άνοδος στην Ασία, υψηλά τα αποθέματα
Οι καθαρές παραδόσεις LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν  τον περασμένο Δεκέμβριο seε 356 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα
Υποχώρηση έως και 13% σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου καθώς υπάρχουν σχεδόν 30 δεξαμενόπλοια LNG προγραμματισμένα για βρετανικά, ολλανδικά και βελγικά λιμάνια για αυτόν τον μήνα, με περίπου τα μισά να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι καθαρές παραδόσεις LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν στον υψηλότερο μηνιαίο μέσο όρο τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Απρίλιο του 2021, με 356 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα, αυξημένες κατά 89 mcm/ημέρα σε ετήσια βάση , σύμφωνα με τον Luke Cottell, επικεφαλής της EMEA LNG Analytics στην S&P Global Platts.
Το συμβόλαιο ΤΤF στον Ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου αργά το απόγευμα υποχωρούσε 13,5 % στα 83,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh)

Άνοδος στην Ασία

Εν τω μεταξύ οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν την εβδομάδα που έκλεισεαλλά η ζήτηση παραμένει χλιαρή λόγω των υψηλών αποθεμάτων και των μέσων θερμοκρασιών.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Φεβρουαρίου στη Βορειοανατολική Ασία ανήλθε σε περίπου 34,20-34,40 δολάρια ανά μετρικό εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu), 0,40-0,60 δολάρια υψηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές του κλάδου σύμfωνα με το Reuters.
Η ελαφρώς υψηλότερη τιμή αυτή την εβδομάδα οφείλεται εν μέρει στα κέρδη των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF την πρώτη εβδομάδα του 2022.

«Μεγάλο μέρος της αύξησης (αυτή την εβδομάδα) μπορεί να αποδοθεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών τιμών την περασμένη εβδομάδα, με τον δείκτη Japan-Korea-Marker (JKM) να κινείται παράλληλα υψηλότερα. Η Αφρική εντοπίζει τις προμήθειες εντός της λεκάνης απορροής», δήλωσε στο Reuters ο Luke Cottell, επικεφαλής της EMEA LNG Analytics στην S&P Global Platts.
Αν και οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου υποχώρησαν στα τέλη Δεκεμβρίου, ενισχύθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα λόγω της συνεχιζόμενης χαμηλής προμήθειας αγωγών από τη Ρωσία και του κρύου .
Αυτό συνεχίζει να δίνει κίνητρα για φορτία LNG να έρθουν στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η ζήτηση στην Ασία παραμένει περιορισμένη, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι κοντά ή πάνω από τα κανονικά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες και τα αποθέματα είναι αρκετά υψηλά.

Αποθέματα LNG

«Τα αποθέματα LNG και άνθρακα παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις στις περισσότερες χώρες και η ζήτηση παραμένει χαμηλή, με τους περισσότερους αγοραστές να είναι απίθανο να είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το TTF σε περίπτωση νέας αύξησης του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς», δήλωσε ο Wei Xiong, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.
"Ως εκ τούτου, η εμπιστοσύνη είναι υψηλή, με τις περισσότερες αγορές να αρνούνται την ανακοίνωση της Ινδονησίας για απαγόρευση εξαγωγών άνθρακα τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, ορισμένοι αγοραστές εξακολουθούν να αξιολογούν τον πλήρη αντίκτυπο της απαγόρευσης", πρόσθεσε ο Xiong. Η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, ανέστειλε τις εξαγωγές άνθρακα την 1η Ιανουαρίου αφού η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ανέφερε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων άνθρακα.
Την Παρασκευή, Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχευαν να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις το Σαββατοκύριακο σχετικά με το αν θα αρθεί η απαγόρευση στις εξαγωγές άνθρακα.
Η παραγωγή στο πλωτό έργο LNG της Shell's Prelude στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Αυστραλίας έχει επίσης σταματήσει μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να λειτουργήσει με ασφάλεια μετά από μια πυρκαγιά τον Δεκέμβριο. Αυτό θα μπορούσε να αφαιρέσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο τόνους παραγωγής από την αγορά φέτος το 2022 και σημαίνει ότι οι αποχωρητές θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες, σύμφωνα με την Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης