Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με προτεραιότητα στα κλιματιστικά η αντικατάσταση των παλαιών συσκευών

Με προτεραιότητα στα κλιματιστικά η αντικατάσταση των παλαιών συσκευών
O στόχος είναι όλα τα σπίτια να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες και να μειωθεί το κόστος ρεύματος.

Σύμφωνα με τα πρότυπα του «Εξοικονομώ 2021» του οποίου η πλατφόρμα άνοιξε στα μέσα Δεκεμβρίου, θα σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Προτεραιότητα θα έχουν και συσκευές όπως τα ψυγεία που λειτουργούν όλο τα 24ωρο και όταν είναι παλαιά καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια χωρίς να παρέχουν επαρκή ψύξη. Το πρόγραμμα πάντως θα αφορά και άλλες συσκευές όπως κουζίνες, πλυντήρια που χρησιμοποιούνται πολύ και καταναλώνουν ενέργεια.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας θα υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά και εντός του πρώτου εξαμήνου θα ανοίξει η πλατφόρμα κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με τις εταιρίας εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών.
Σημειώνεται τέλος ότι με βάση και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού οι συσκευές που θα αντικαθίστανται θα ανακυκλώνονται.

Προτεραιότητα στην αντιακτάσταση των κλιματιστικών

Το νέο πρόγραμμα θα ανοίξει το πρώτο εξάμηνο του 2022 και θα απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών με βάση κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα και την εκτιμώμενη εξοικονόμηση.
Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με το «Εξοικονομώ» το οποίο περιλαμβάνει κοινωνικά κριτήρια αξιολόγησης, εμπεριέχει ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
O στόχος είναι όλα τα σπίτια να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες και να μειωθεί το κόστος ρεύματος.
Η εξειδίκευση του προγράμματος θα γίνει το επόμενο διάστημα και προτεραιότητα ως προς την αντικατάσταση θα έχουν τα κλιματιστικά που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες συσκευές ενώ τα τελευταία χρόνια και μετά την οικονομική κρίση αποτελούν την κύρια συσκευή θέρμανσης των σπιτιών αφού πολλές πολυκατοικίες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και κόστους για τα νοικοκυριά από την αντικατάσταση των κλιματιστικών με νέα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης εκτιμάται ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης