Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 83,5 δολ το Brent και στα 81 κινείται το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 83,5 δολ το Brent και στα 81 κινείται το αργό

Ο αντίκτυπος της Omicron αναμένεται να είναι περιορισμένος

 

UPD (11.50): Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι οι πιθανές διαταραχές στην οικονομία από τη μετάλλαξη Όμικρον θα είναι βραχύβιες και δεν θα επηρεάσουν την πορεία της ζήτησης. Περαιτέρω άνοδο καταγράφει το brent κατά +0,42% στα 84 δολ/brent και το αργό κατά +0,68% στα 81,77 δολ/βαρέλι.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε στα 83,7 δολάρια το βαρέλι το Brent την Τετάρτη 12/1 το πρωί , υποστηριζόμενο από τη στενή προσφορά και τις προσδοκίες ότι τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron δεν θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης. Το crude στα 81,4 δολ.

Η έλλειψη χωρητικότητας σε ορισμένες χώρες σημαίνει ότι οι προσθήκες προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) είναι κάτω από την επιτρεπόμενη αύξηση βάσει της συμφωνίας με τους συμμάχους του.
Από την πλευρά της ζήτησης, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ο οικονομικός αντίκτυπος της Omicron να είναι βραχύβιος, προσθέτοντας ότι τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικά για την οικονομία μετά την υποχώρηση της παραλλαγής.

Περί τις 20:15 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε άνοδο 3,52% στα 83,72δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, αφού είχε χάσει 1% την προηγούμενη συνεδρίαση.
Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 3,99%, στα 81,32 $, επίσης το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου. Τη Δευτέρα υποχώρησε 0,8%.

Προσφορά και ζήτηση

«Ο συνδυασμός γεγονότων ότι η ζήτηση θα είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο και ότι η προσφορά του ΟΠΕΚ μπορεί να μην αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο η ζήτηση είναι ο λόγος που οι τιμές ανεβαίνουν», δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής στην Price Futures Group.
Οι μεγάλες οικονομίες έχουν αποφύγει την επιστροφή σε αυστηρούς περιορισμούς, παρόλο που τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης αεροπορικών καυσίμων, επιστρέφουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς οι προμήθειες στην περιοχή στενεύουν και η παγκόσμια αεροπορική δραστηριότητα ανακάμπτει παρά την εξάπλωση της Omicron.

«Η Omicron δεν έχει ακόμη προκαλέσει τον όλεθρο της Delta και μπορεί να μην το κάνει ποτέ, διατηρώντας την παγκόσμια ανάκαμψη σε καλό δρόμο», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην χρηματιστηριακή OANDA.

Το Brent αυξήθηκε κατά 50% το 2021 και έχει αυξηθεί περαιτέρω το 2022, με τους επενδυτές να αναμένουν ενίσχυσης της ζήτησης, ενώ ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, χαλαρώνουν σιγά-σιγά τις περικοπές ρεκόρ παραγωγής που έγιναν το 2020.
Οι πρόσφατες διακοπές στη Λιβύη υποστήριξαν επίσης τις τιμές και η National Oil Corp ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανέστειλε τις εξαγωγές από τον τερματικό σταθμό Es Sider.
Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ βοήθησε επίσης στη στήριξη του πετρελαίου, επειδή το καθιστά φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα. Τα προσεχή στοιχεία αναμένεται να δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια.



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης