Ενέργεια

Η ΡΑΕ παρεμβαίνει και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου - Κομφούζιο στην αγορά από τις χρεώσεις που δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις

Η ΡΑΕ παρεμβαίνει και στους λογαριασμούς φυσικού αερίου - Κομφούζιο στην αγορά από τις χρεώσεις που δεν περιλαμβάνουν εκπτώσεις
Η παρέμβαση θεωρείται αναγκαία καθώς ήδη οι καταναλωτές λαμβάνουν εξαιρετικά αυξημένους λογαριασμούς παρά τις εκπτώσεις που παρέχονται από τη ΔΕΠΑ

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και η έκρηξη των λογαριασμών τόσο του ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου προβληματίζει έντονα τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Έτσι μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για συνέχιση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων, και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων της.

Όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωση των παρεμβάσεων αυτών της ΡΑΕ ειδικά σε ότι αφορά τις συμβάσεις προμήθειας και τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου αναμένεται να είναι το αντικείμενο της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, που πρόκειται να δώσει ο πρόεδρος της Αρχής Θανάσης Δαγούμας, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.
Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για τις συμβάσεις προμήθειας και τους λογαριασμούς του ρεύματος η νέα κίνηση της Αρχής θα αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου, προχωρώντας στην αναμόρφωση των προτύπων προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και των λογαριασμών που εκδίδονται από τις εταιρίες προμήθειας. Στόχος της ΡΑΕ είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και η σαφέστερη ενημέρωση του καταναλωτή.

Αναγκαία η παρέμβση για τον έλεγχο των εκπτώσεων

Έτσι μετά την αλλαγή των Πρότυπων Εντύπων Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας Χαμηλής Τάσης και του υποδείγματος Λογαριασμού Κατανάλωσης Χαμηλής Τάσης, η Αρχή προωθεί ανάλογη παρέμβαση και στην αγορά φυσικού αερίου.
Πρόκειται για την τυποποίηση των σχετικών ενημερωτικών εντύπων που παρέχουν οι εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου στους καταναλωτές με στόχο την καλύτερη ενημέρωση με πληρότητα, διαφάνεια, σαφήνεια και την αξιοπιστία, τόσο πριν τη σύναψη σύμβασης για την παροχή φυσικού αερίου, όσο και κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Επίσης στόχος της παρέμβασης είναι η παροχή των κατάλληλων πληροφοριών προς τους καταναλωτές, ώστε να κατανοούν τον τρόπο διαμόρφωσης του λογαριασμού φυσικού αερίου.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η παρέμβαση θεωρείται αναγκαία καθώς ήδη οι καταναλωτές λαμβάνουν εξαιρετικά αυξημένους λογαριασμούς παρά τις εκπτώσεις που παρέχονται από τη ΔΕΠΑ και τις επιδοτήσεις από την πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ παρείχε έκπτωση 16% στους καταναλωτές για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η οποία αυξήθηκε στο 40% για τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα η έκπτωση 40% θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και θα προέρχεται κατά 20% από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και κατά 20% απευθείας από τη ΔΕΠΑ.
Παρά ταύτα και επειδή οι εκπτώσεις αυτές δεν περιελήφθησαν μέχρι τους λογαριασμούς του Νοεμβρίου, οι καταναλωτές έχουν υποχτεί σοκ από τις χρεώσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς δεν το γνωρίζουν, όπως επίσης και ότι οι εκπτώσεις θα καταγραφούν αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς. Εξάλλου η ΔΕΠΑ ήλθε σε συνενόηση με τους λοιπούς παρόχους για την παροχή οριζόντιας έκπτωσης στο σύνολο των καταναλωτών.

Η Ειρήνη Ιακωβίδου στην εποπτεία των καταναλωτών

Έτσι, η ΡΑΕ επιχειρεί και μια νέα παρέμβαση την κατεύθυνση εμπέδωσης όρων διαφάνειας στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη σχετική πρόσφατη ανακοίνωση της Αρχής για την νέα προτυποποίηση των λογαριασμών ρεύματος η ενδυνάμωση των καταναλωτών, συνιστά κεντρικό στόχο της ΡΑΕ.
Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, για την αγορά ηλεκτρισμού «στη βάση των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας και με έμφαση στο επίπεδο διαφάνειας, την τήρηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και την προστασία των Καταναλωτών, μερίμνησε για την ορθή κι ομοιόμορφη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτελεσματική άσκηση από τους καταναλωτές των δικαιωμάτων που τους εγγυάται το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο.

Ταυτόχρονα, με την έγκριση των Πρότυπων Εντύπων προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών και η εύρυθμη κι αποδοτική λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού».
Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ προχώρησε στον ορισμό της κυρίας Ειρήνης Ιακωβίδου ως Ασκούσας Χρέη Προϊσταμένης στη Διεύθυνση Ρύθμισης κι Εποπτείας Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών. Η Ιακωβίδου, Ειδική Επιστήμονας, κλάδου Οικονομολόγων, υπηρετεί στη ΡΑΕ από το 2004 και κατέχει σήμερα τη θέση της Προϊστάμενης του Τμήματος Υποδομών Φυσικού Αερίου. Με άλλα λόγια έχει την εμπειρία και τη γνώση για να αναλάβει τη συγκεκριμένη Διεύθυνσης, σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τους καταναλωτές και την αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης