Τελευταία Νέα
Ενέργεια

O Euroasia επιστρέφει - Επιτροπή Σκρέκα για την διασύνδεση - Ποιοί συμμετέχουν

O Euroasia επιστρέφει - Επιτροπή Σκρέκα για την διασύνδεση - Ποιοί συμμετέχουν
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 km, με ισχύ 1.000 MW, είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ

Με επίκεντρο την επιτάχυνση του mega – project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, του EuroAsia Interconnector, συστήνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ειδική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε σχετικά, με επιστολή του, τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάγκη δημιουργίας μιας ειδικής Επιτροπής η οποία θα «τρέξει» το έργο. Σε αυτήν συμμετέχουν ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και μέλος στο Δ.Σ. τους ΔΕΣΦΑ. Ο Ιωάννης Μάργαρης, αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ. Επίσης ο Θεόδωρος Χριστόπουλος που έχει τις αρμοδιότητες στο Υπουργείο Ενέργειας για τις διεθνείς σχέσεις.

Η κίνηση του Έλληνα υπουργού επισπεύσθηκε έπειτα και από την επιστολή που έλαβε λίγες ημέρες πριν, από την ομόλογό του της Κύπρου, κυρία Νατάσα Πηλείδου, η οποία επεσήμαινε την ανάγκη να …ανεβάσει ταχύτητες η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών. H διασύνδεση μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Κρήτης, γνωστή ως EuroAsia Interconnector που περιλαμβάνει τη σύνδεση μεταξύ Hadera και Κοφίνου (Κύπρος) καθώς και τη σύνδεση μεταξύ Κοφίνου και Κορακιάς Κρήτης (Ελλάδα) περιλαμβάνεται στα έργα PCIs, ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης Εuroasia Ιnterconnector, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου- Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 km, με ισχύ 1.000 MW, είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ ενώ ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του τοποθετείται πλέον στο 2025.


Επαφές μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Euroasia για την διασύνδεση

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της θυγατρικής του «Αριάδνη Interconnection» καθώς και του Εuroasia Ιnterconnector για την εξειδίκευση των τεχνικών λεπτομερειών για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του έργου της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, η οποία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης, με το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας Κύπρου- Ισραήλ που θα υλοποιήσει ο Euroasia Interconnector.

Όσον αφορά στη διαλειτουργικότητα του έργου, πηγές του ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς ως προτιμητέος υποψήφιος ανάδοχος για το έργο των σταθμών μετατροπής έχει προκύψει και για το έργο της Κύπρου και είναι η Siemens AG. Το ίδιο και στο τμήμα Αττικής – Κρήτης στο οποίο ανάδοχος είναι η Siemens, σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ. Ωστόσο, για το έργο της Κύπρου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση υλοποίησης καθώς το έργο βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την ΕΕ ως προς το θέμα της χρηματοδότησης.

Για το ελληνικό τμήμα του έργου, όπως επισημαίνεται στο δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ, «ελήφθησαν όλες οι προβλέψεις για την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης με την μελλοντική διασύνδεση προς την Κύπρο και στη συνέχεια προς το Ισραήλ».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το έργο Αττικής – Κρήτης που υλοποιεί η Αριάδνη Interconnection προχωρά με ταχύ ρυθμό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με το Ηράκλειο Κρήτης με ηλεκτρικά καλώδια μήκους 340 χλμ., υπερυψηλής τάσης 500 kV και συνολικής ισχύος 1.000 MW.
Η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την περιφέρεια της Αττικής υλοποιείται από την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», η οποία συστάθηκε ως θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ. με πρόβλεψη για τη διάθεση ποσοστού συμμετοχής έως 49% σε τρίτους έπειτα από τη διεξαγωγή του απαραίτητου διαγωνισμού.

Η ολοκλήρωση του EuroAsia Interconnector θα συμβάλλει καθοριστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην περαιτέρω ενσωμάτωση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στη θωράκιση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Επίσης, είναι ένα έργο το οποίο ενδυναμώνει τη στρατηγική σχέση των τριών κρατών.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης