Ενέργεια

Vestager (EE): Προκλητική η απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου

Vestager (EE): Προκλητική η απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία φυσικού αερίου

 Ερωτηματολόγια σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας απέστειλε η Κομισιόν

 

Η απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, παρά την αύξηση της ζήτησης, «θεωρείται προκλητική» και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν ερωτήματα στους προμηθευτές, ανάμεσά τους και στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestagerρ σύμφωνα με το Reuters.

"Έχουμε στείλει ερωτηματολόγια σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε πολλές απαντήσεις, αλλά ακόμα περιμένουμε άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom. Περιμένουμε με ανυπομονησία τις πληροφορίες από αυτούς για να προχωρήσουμε την ανάλυσή μας", δήλωσε η Margrethe Vestager σε συνέντευξη Τύπου.

Το θέμα των υψηλών τιμών της ενέργειας αποτελεί πολύ υψηλή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε η Vestager .

Αποθέματα

Τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη βρίσκονται στα ελάχιστα ιστορικά για αυτή την εποχή επίπεδα με βάση τις πολυετείς παρατηρήσεις, ενώ η απόληψη έχει υπερβεί το 50% του όγκου που είχε διοχετευθεί σ’ αυτές πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom.

Από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στις 10 Ιανουαρίου η απόληψη είχε φθάσει στο 55,6%, ή στα 22,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, η γενική πληρότητα των εγκαταστάσεων υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη στις 10 Ιανουαρίου έφθασε στο 50,88% και αυτή τη στιγμή ο όγκος ανέρχεται στα 54,93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, είναι δηλαδή κατά 18 δισεκατομμύρια και πλέον κυβικά μέτρα μικρότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης