Ενέργεια

H εντολή της γαλλικής κυβέρνησης «βούλιαξε» την μετοχή της EDF

H εντολή της γαλλικής κυβέρνησης «βούλιαξε» την μετοχή της EDF
Η EDF δήλωσε ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 8,4 δισ. ευρώ

Κατά 23,7% υποχωρεί σε σχέση με 12 μήνες πριν η μετοχή της EDF, μετά και την εντολή που έλαβε από την γαλλική κυβέρνηση για να πουλήσει περισσότερες ποσότητες φθηνής πυρηνικής ενέργειας σε μικρότερους ανταγωνιστές, προκειμένου περιοριστεί η αύξηση των ηλεκτρικών τιμών στη χώρα.

Η γαλλική εταιρεία ενέργειας εγκατέλειψε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη και υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την πυρηνική παραγωγή, καθώς τα τεχνικά προβλήματα την υποχρέωσαν να παρατείνει την διακοπή λειτουργίας του πέμπτου πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η EDF δήλωσε ότι αυτό το μέτρο θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και 8,4 δισ. ευρώ.

Το «βάρος» των πυρηνικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της χώρας κάλεσε την κρατική ενεργειακή εταιρεία Electricite de France (EdF) να θέσει πάλι σε λειτουργία ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες νωρίτερα από όσο σχεδίαζε, ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω του χειμώνα.

Η διακοπή της λειτουργίας τους είχε δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της οποίας αντιμετώπιζαν ήδη μεγάλες δυσκολίες για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος της ενέργειας και προκάλεσε ανησυχία η είδηση ότι διακόπτεται η λειτουργία των αντιδραστήρων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης