Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Fitch: Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές

Fitch: Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές
Οι 9 κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας
Στις 14 Ιανουαρίου 2022 ο αμερικανικός οίκος Fitch δεν θα αλλάξει την αξιολόγηση της Ελλάδος (ΒΒ) αλλά το πιθανότερο είναι να μεταθέσει την απόφαση του για τις δύο επόμενες αξιολογήσεις 8 Ιουλίου ή 7 Οκτωβρίου 2022, με πιθανότερο σενάριο 8 Ιουλίου 2022.
Αν και το 2020 η Fitch στις αρχές έτους στις 214/1/2020 είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ και θα αναμενόταν μια αναβάθμιση ανάλογη και στις αρχές του 2022, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται πιθανό.
Εάν συμβεί θα έχει πολιτικά κίνητρα και δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην οικονομία, ειδικά όπως έχει προιδεάσει η Fitch Solutions.
Πάντως ορισμένοι δεν αποκλείουν να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές, σενάριο πιθανό. 

Μέσα στο 2022 αναμένεται μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ+ και μια τέτοια εξέλιξη θα μειώσει σε μια βαθμίδα την απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα.
Με δεδομένο το καθεστώς προστασίας που παρέχει η ΕΚΤ η οποία έχει αγοράσει από την δευτερογενή αγορά 35 δισεκ. ευρώ ελληνικών τίτλων η έννοια της αναβάθμισης σε μια χειραγωγούμενη οικονομία που εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος 383 με 384 δισεκ. η έννοια της αναβάθμισης είναι σχετική...
Ακόμη και με αναβάθμιση η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει αποδείξει ότι... δεν λογαριάζει τα κατασκευασμένα θετικά νέα...
Σε μια οικονομία που παραπαίει, που φαντασιώνεται ότι είναι οικονομία παράδεισος, με μη βιώσιμο χρέος θα πρέπει να είμαστε εγκρατείς για το πως αξιολογούν οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης την Ελλάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης