Εξοικονόμηση

Bloomberg: Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης των λογαριασμών ενέργειας - Τα «θέματα» της Βρετανίας

Bloomberg: Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης των λογαριασμών ενέργειας - Τα «θέματα» της Βρετανίας
Ο πιο προσεκτικός έλεγχος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση του 1/3 των λογαριασμών θέρμανσης

Δυσάρεστη ειδησεογραφική συνέπεια στην Μεγάλη Βρετανία με τις ειδήσεις εταιρειών ενέργειας που χρεοκοπούν η μία μετά την άλλη, σύμφωνα με το Bloomberg. Τελευταία ιστορία, που «ξεχείλισε» το ποτήρι, η προτροπή δύο εταιρειών (στη συνέχεια ανασκεύασαν) στους καταναλωτές να φορέσουν επιπλέον κάλτσες και να αγκαλιάσουν τα κατοικίδιά τους για να ζεσταθούν.

Υπάρχει κάποια αλήθεια στην αντίδραση: οι επιλογές των καταναλωτών δεν είναι ο λόγος για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η οποία προκαλείται κυρίως από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου Ωστόσο, αυτός ο πληθωρισμός δεν επηρεάζει εξίσου κάθε νοικοκυριό. Το πόσο αποτελεσματικά είναι τα κτίρια στο να διατηρούν τη θερμότητα μέσα καθορίζει πόσο μεγάλο οικονομικό βάρος θα πρέπει να σηκώσουν οι άνθρωποι.

Οι διαφορές

Σύμφωνα με αρθρογράφο του Bloomberg, ένα βιωματικό παράδειγμα είναι αρκετό για να γίνει κατανοητή η διαφορά των εποχών. Σε ένα διαμέρισμα στις 6/1, τριώροφου κτιρίου που κατασκευάστηκε στα τέλη του 1800, ένα δεύτερο πουλόβερ ήταν αναγκαίο. Η αντίστοιχη περίπτωση σε ένα διαμέρισμα του 2016, επίτασσε ένα t-shirt. Η διαφορά οφείλεται στη σωστή μόνωση που διατηρεί τη θερμότητα στο εσωτερικό, ένα χαρακτηριστικό που είναι τυπικό σε νέα κτίρια, αλλά απουσιάζει από παλαιότερα σπίτια που δεν έχουν επιδοθεί σε δαπανηρές ανακαινίσεις.

Η πραγματικότητα

Περίπου το 60% των σπιτιών έχουν χαμηλές βαθμολογίες ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 17% της συνολικής ρύπανσης από άνθρακα προέρχεται από κτίρια. Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει αυτό το ποσό με την αλλαγή της θέρμανσης από το φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες, αλλά αυτό δεν αποτρέψει την χαμένη ενέργεια.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγωνιστεί να κάνει τη θέρμανση του σπιτιού πιο αποτελεσματική. Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προοριζόταν να κάνει έως και 600.000 σπίτια πιο αποτελεσματικά έφτασε μόνο το 8% αυτού του στόχου πριν κλείσει πρόωρα. «Μια αποτυχία επένδυσης στην ενεργειακή απόδοση την τελευταία δεκαετία άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο καλά εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών και την αστάθεια», δήλωσε ο Colm Britchfield, ερευνητής της περιβαλλοντικής δεξαμενής σκέψης E3G.

Ενδεικτικές λύσεις

Με τους λογαριασμούς ενέργειας που αναμένεται να παραμείνουν υψηλοί για μερικά χρόνια, οι ανακαινίσεις σε τοίχους κοιλοτήτων, σοφίτες, στέγες και δάπεδα θα μπορούσαν να φέρουν αποδόσεις πολύ πιο γρήγορα.

Καθώς ο χειμώνας συνεχίζεται, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στη Βρετανία για να μειώσουν ουσιαστικά τους λογαριασμούς τους. Το ένα είναι να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία στους λέβητες. Τα περισσότερα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξοπλισμένα με λέβητες που λειτουργούν πραγματικά πιο αποτελεσματικά εάν λειτουργούν σε χαμηλότερη θερμοκρασία ροής, μεταξύ 45°C και 60°C — ανάλογα με τη μόνωση του σπιτιού και το μέγεθος των καλοριφέρ — σε σύγκριση με τους 75°C έως 80.

Ο πιο προσεκτικός έλεγχος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση του 1/3 των λογαριασμών θέρμανσης. Σύμφωνα με τον Τew Horne, επικεφαλής πολιτικής στο Energy Saving Trust, «εάν φτάσουμε σε ένα πρότυπο ενεργειακής απόδοσης, τότε οι λογαριασμοί καυσίμων θα είναι χαμηλότεροι και οι εκπομπές άνθρακα θα είναι χαμηλότερες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης