Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Krebber(RWE): Η πρώιμη απολιγνιτοποίηση απαιτεί μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και διασφάλιση του εφοδιασμού

Krebber(RWE): Η πρώιμη απολιγνιτοποίηση απαιτεί μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ και διασφάλιση του εφοδιασμού
Τι ανέφερε ο CEO της RWE σε συνέντευξή του στο Reuters κατά τη διάρκεια του Handelsblatt Energy Summit
Σχετικά Άρθρα

Η RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, διαθέτει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών της ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Markus Krebber, προσθέτοντας ότι οι διαχειριστές ρευστότητας της εταιρείας είχαν προετοιμαστεί ακόμη και για τα πιο «ακραία σενάρια».
Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο μικρότερος ανταγωνιστής της RWE, Uniper ανακοίνωσε ότι χρειαζόταν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πιστώσεις.
Η γερμανική περιφερειακή εταιρεία κοινής ωφελείας STEAG ανακοίνωσε επίσης ότι οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη πληρωμών που συνδέονται με αντισταθμίσεις που είναι χαμηλότερες από την τρέχουσα spot τιμή.

"Στα ακραία σενάρια μας, καλύφθηκαν όλες οι πιθανές περιπτώσεις. Η διαχείριση ρευστότητας ήταν προετοιμασμένη για αυτό. Είναι μέρος της επιχείρησης", είπε ο Krebber, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της RWE πέρυσι, σε συνέντευξή του στο Reuters κατά τη διάρκεια του Handelsblatt Energy Summit.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οι τιμές χονδρικής έχουν υποχωρήσει, αλλά ο κλάδος αναμένει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερης αστάθειας όταν οι πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερους λογαριασμούς.
Ο Krebber αναμένει ότι οι τιμές θα ομαλοποιηθούν σε επίπεδο πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι αυτό θα ισχύει για όσο διάστημα η Γερμανία παραμένει εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Πιέσεις για τις λιγνιτκές μονάδες

Η RWE αντιμετωπίζει πιέσεις από ορισμένους επενδυτές, κυρίως τον ενεργειακό επενδυτή ENKRAFT, να εκχωρήσει τις λιγνιτικές δραστηριότητές της που, όπως λέει, έχουν υποτιμήσει την εταιρεία σε σχέση με ομίλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Krebber είπε ότι μια πρώιμη έξοδος από τον λιγνίτη απαιτεί μια μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και λύσεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού επηρεάζονται. "Αυτός είναι ο δρόμος μας. Και έτσι θα προκύψει και η άνοδος της αποτίμησης, ίσως λίγο αργότερα", συμπλήρωσε.
Οι μετοχές της RWE, επίσης ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, έχουν κερδίσει περίπου 9% από τότε που η ENKRAFT ζήτησε για πρώτη φορά απόσχιση λιγνίτη τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, στη συμφωνία συνασπισμού της που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, είπε ότι θα αξιολογήσει τη δημιουργία ενός ιδρύματος που θα επιβλέπει τον παροπλισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και την επιστροφή των τοποθεσιών στη φυσική τους κατάσταση. "Είναι πολιτική απόφαση αν θα υπάρξει ίδρυμα και αν υπάρξει, θα κάνουμε συνομιλίες. Εάν όχι, δεν θα το κάνουμε", είπε ο Krebber, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των λιγνιτικών εργοστασίων του θα μπορούσε να γίνει μόνο σε συμφωνία με την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας εξόδου.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης