Διεθνή

Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στην Γενεύη για να αποσοβηθεί η πολεμική εμπλοκή

Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στην Γενεύη για να αποσοβηθεί η πολεμική εμπλοκή
Μεταφορά πολεμικού υλικού από τις Βαλτικές Δημοκρατίες στην Ουκρανία

Σήμερα η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ στην Γενεύεη στην οποία έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες για αποφυγή πολεμικής σύρραξης
Οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς χθες προγήθηκε η κοινή συνέντευξη Άντονι Μπλίνκεν, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Κάθε επιθετική πράξη θα έχει σοβαρές συνέπειες», ξεκαθάρισε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον αμερικανό ομόλογό της, Άντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα της Πέμπτης στο Βερολίνο. Κατά την Μπέρμποκ ο πιο αποτελεσματικός μοχλός πίεσης απέναντι στο Κρεμλίνο θα ήταν η διαρκής και ομόφωνη υπενθύμιση ότι οποιαδήποτε επέμβαση στην Ουκρανία θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και στρατηγικό αντίτιμο για τη Ρωσία.«Στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν κρίνεται τίποτα λιγότερο από την ειρήνη στην Ευρώπη», τονίζει η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, για να προσθέσει ότι απαιτείται μία αποτελεσματική «ασπίδα προστασίας», ακόμη και αν έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την προειδοποίηση που έχει ήδη απευθύνει προς τη Μόσχα.«Κάθε παραβίαση των συνόρων από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία αποτελεί επιθετική πράξη, η οποία θα προκαλέσει μία γρήγορη, σοβαρή και κοινή απάντηση» της Δύσης. Πρωταρχικός στόχος είναι μία διπλωματική επίλυση της κρίσης, ανέφερε ο Μπλίνκεν, για να προσθέσει όμως ότι «όποιον δρόμο κι αν διαλέξει η Ρωσία, θα βρει ενωμένους τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της». Στις διαβουλεύσεις του Βερολίνου συμμετείχαν, εκτός από τους Μπέρμποκ και Μπλίνκεν, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν και ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε στην ομάδα Atlantik-Brücke (Ατλαντική Γέφυρα), που έχει ως στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον στρατιωτικό, αλλά και επιχειρηματικό τομέα. Σε ασυνήθιστα δραματικούς τόνους προειδοποίησε ότι «αν εγκαταλείψουμε τις αρχές της εδαφικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης, τότε οπισθοδρομούμε και βρισκόμαστε σε έναν κόσμο, στον οποίον δεν ισχύουν οι κανόνες που υποστηρίζαμε για πολλές δεκαετίες». Γι αυτό, σημείωσε, κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να παραβεί τους κανόνες αυτούς «δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη».

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η Ρωσία απορρίπτει μία ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική Ευρώπη, όπως διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και είναι «ο επιτιθέμενος», ενώ «η Ουκρανία δεν επιτίθεται, αλλά απλώς προσπαθεί να επιβιώσει».

Διπλωματική παρέμβαση στο ζήτημα της Ουκρανίας φαίνεται να επιχειρεί τώρα και η Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters τουρκικές «διπλωματικές πηγές» υποστηρίζουν ότι Ρωσία και Ουκρανία αποδέχονται μία ενδεχόμενη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άγκυρας με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Επιπλέον, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει προσεχή συνάντηση της Ομάδας του Μινσκ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

Αμυντική συνδρομή από τις χώρες της Βαλτικής

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ενέκριναν το αίτημα της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να αποστείλουν στην Ουκρανία αμερικανικά όπλα. «Οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας διαθέτουν ό,τι χρειάζεται για να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία», ανέφερε μέλος της αμερικανικής αποστολής στο Βερολίνο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια όπλα θα μεταφερθούν από τις χώρες της Βαλτικής στην Ουκρανία. Πάντως η κυβέρνηση της Εσθονίας έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή της να αποστείλει αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, καθώς και οπλισμό του πρώην ανατολικογερμανικού στρατού. Μιλώντας στο AFP ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας επιβεβαίωσε την απόφαση για μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να αναφέρει λεπτομέρειες».

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.
.
Πηγή:  Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, AFP), Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, Hellas Journal

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης