Τελευταία Νέα
Διεθνή

To NATO ενισχύει δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη - Μπλίνκεν: Δεν έφτασε η ώρα των κυρώσεων

To NATO ενισχύει δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη - Μπλίνκεν: Δεν έφτασε η ώρα των κυρώσεων
Πολλαπλάσιες οι συναλλαγές Ευρώπης με Ρωσία έναντι αυτών μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
To ΝΑΤΟ ενισχύει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με την Washington Post στέλνοντας περισσότερα πλοία και αεροπλάνα.
Όπως ανέφεραν πηγές του, οι Ρώσοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να προχωρήσουν σε εισβολή, καθώς εμπλουτίζουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Blinken δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις πάντως δεν σημαίνουν το ίδιο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Καθώς για την πρώτη αντιστοιχούν σε συναλλαγές 104,1 δισ εξαγωγών και 177,9 δισ εισαγωγών, ενώ για τις ΗΠΑ μόλις 13,2 δισ και 29,2 δισ αντίστοιχα.

Παράλληλα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Κομισιόν εισηγείται την άμεση παροχή 1,2 δισ. ευρώ σε δάνεια «για την κάλυψη του κόστους που συνδέεται με τη σύγκρουση» με τη Ρωσία (μία αναφορά ενδεικτική του πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία σύρραξη). Από αυτά, είπε, τα 600 εκατομμύρια θα χορηγηθούν άμεσα μετά την έγκριση της πρότασης από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει ένα «δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πακέτο» δανείων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, πρόσθεσε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή, επίσης, θα διπλασιάσει τις επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία για το 2022, με το ποσό να φτάνει τα 120 εκατ. ευρώ, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ προσδοκά ότι οι κοινοτικοί πόροι, με την κατάλληλη μόχλευση, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις 6 δισ. ευρώ στην ουκρανική οικονομία. Από το 2014 έως σήμερα, η Ε.Ε. έχει χορηγήσει 17 δισ. ευρώ στην Ουκρανία σε δάνεια και επιχορηγήσεις.

«Η Ουκρανία είναι μία ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα», κατέληξε η δήλωση της κ. φον ντερ Λάιεν. «Κάνει τις δικές της επιλογές. Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της».

Οι αγορές πέφτουν και σήμερα κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητες που μπορει να δημιουργήσει μια πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης