Ενέργεια

ΡΑΕ: Προς αύξηση του ορίου του 20% για τα διμερή συμβόλαια - Εξετάζει αλλαγή για το μείγμα καυσίμου στο ΕΣΕΚ

ΡΑΕ: Προς αύξηση του ορίου του 20% για τα διμερή συμβόλαια - Εξετάζει αλλαγή για το μείγμα καυσίμου στο ΕΣΕΚ
Πρωτοβουλίες της ΡΑΕ με στόχο την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους
Σχετικά Άρθρα

Περαιτέρω άνοιγμα των διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρισμού θα επιδιώξει η ΡΑΕ μετά την πρόσφατη παρέμβασή της για κατάργηση του ορίου 20% από τις αρχές του 2022 που είχε τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη του Target model και αφορούσε όλους τους προμηθευτές με μερίδιο πάνω από 4%, δηλαδή πρακτικά το σύνολο των καθετοποιημένων εταιριών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, συσχέτισε τις αντιδράσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με το γεγονός ότι το όριο του 20% παραμένει σε ισχύ για τη ΔΕΗ.

Σημείωσε ωστόσο ότι διατηρείται προσωρινά, λόγω δεσπόζουσας θέσης της, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και αξιοπιστία της Προημερήσιας αγοράς.
Αναμένεται να αυξηθεί, μετά από σχετική ανάλυση του ΕΧΕ για market power και επίδραση στην αγορά. Οι προμηθευτές μέσω των διμερών συμβολαίων με παραγωγούς θα μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, κάτι που συμβαίνει ήδη στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.
Στον περιορισμένο όγκο διμερών συμβολαίων αποδίδεται και το γεγονός ότι στην Ελλάδα μετακυλίεται άμεσα στην λιανική σε ποσοστό 100% το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής.
Στην Γερμανία για παράδειγμα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 35%.

 Tην υιοθέτηση των διμερών συμβολαίων έχει ζητήσει εξάλλου και η αγορά από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, ώστε να εξασφαλίζουν ικανή ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου οι βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της εκρηκτικής ανόδου του ενεργειακού κόστους.

Νέα άνοδος των τιμών

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή αγορά που θα επιφέρει μεγαλύτερη ισορροπία και δυνατότητα αντιστάθμισης στους μεγάλους καταναλωτές καθώς η κρίση όλα δείχνουν ότι θα έχει διάρκεια.
Aυτό φαίνεται από τις τιμές του TTF, που χθες ανέβηκαν εκ νέου και μάλιστα κατά 19% με αποτέλσμα να ξεπεράσουν τα 90 ευρώ/MWh, 93,50 για τον Φεβρουάριο και 91,43 ευρώ για τον Μάρτιο.
Όμως από τον Απρίλιο μέχρι τις αρχές του 2023 οι τιμές των συμβολαίων κινούνται σε ένα έυρος 82 -78 ευρώ, που σημαίνει ότι το επόμενο 12 μηνο είναι ναρκοθετημένο.

Eξετάζεται εισήγηση για αλλαγές στο μείγμα του ΕΣΕΚ

Τούτου δοθέντος μάλιστα ο πρόεδρος της ΡΑΕ απέδωσε τις υψηλές τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά και στο μείγμα καυσίμου όπου το φυσικό αέριο καλύπτει το 45% των αναγκών.
Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση του WEN για το κατά πόσο θα εισηγηθεί αλλαγές στο μείγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, περιορίστηκε να πει ότι η ΡΑΕ δεν αποφασίζει από μόνη της, απλά μπορεί να καταθέσει σχετική γνωμοδότηση επί του ζητήματος στο ΥΠΕΝ. Απέφυγε πάντως οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με το πως θα κινηθεί η πρότασή της ΡΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους για την ελληνική οικονομία δεν θα ξεπεραστεί εύκολα, στον βαθμό μάλιστα, που όπως αποδείχθηκε από τις εξελίξεις, είναι κάτα κύριο λόγο προϊόν της κρίσης των μεγάλων δυνάμεων για τις γεωπολιτικές διαφορές τους. Και αν προκειμένω το μείζον θέμα της Ουκρανίας, που έχει δημιουργήσει λόγω της τακτικής που ακολουθούν Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία δυστοκία όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου για χώρες όπως η Ελλάδα. Η επιδείνωση του ζητήματος τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει εκ νέου σε μια άνοδο των τιμών με αποτέλεσμα το TTF να επανέλθει κοντά στα 100 ευρώ/MWh.
Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που θα είναι οι κατάλληλες και συγχρόνως να ληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση των βημάτων της ενεργειακής αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης