Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανοδικά οι τιμές ενέργειας - Μεγαλώνει το πρόβλημα για την αγορά

Ανοδικά οι τιμές ενέργειας - Μεγαλώνει το πρόβλημα για την αγορά
Η ουκρανική κρίση ανεβάζει και πάλι τις τιμές του TTF με αλυσιδωτές αντιδράσεις
Σχετικά Άρθρα

Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το χιονιά να δοκιμάζει το ηλεκτρικό δίκτυο και τον κρατικό μηχανισμό, τα προβλήματα παραμένουν και όπως φαίνεται η αποκατάσταση της ομαλής ηλεκτροδότησης θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο 24ωρα ακόμη.
Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά προσεγγίζει το φράγμα των 300 ευρώ/MWh για σήμερα 26/1, με τον όγκο των συναλλαγών να είναι μειωμένος αφού ολόκληρες περιοχές κυρίως της Αττικής, της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας είναι χωρίς ρεύμα, γεγονός που περιορίζει την κατανάλωση αλλά βεβαίως οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τις ηλεκτροδοτήσεις

Παρά τις ανακοινώσεις περί ετοιμότητας και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις, τα συνεργεία και οι εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονταν αντιμέτωποι ως αργά χθες το βράδυ με την πλήρη αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κρατήσει τους δρόμους προσβάσιμους προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε γειτονιές όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Ψυχικό κλπ. Όσο δε για τις … απομακρυσμένες περιοχές του Μαραθώνα, της Νέας Μάκρης, του Πικερμίου και του Γραμματικού εκεί οι πολίτες έμεναν μέχρι χθες βράδυ για 36 και πλέον ώρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, ή με μερική αποκατάσταση για λίγη ώρα και ξανά στο σκοτάδι.

Προς τα 100 ευρώ και πάλι τα TTF

Και ενώ στην Ελλάδα συνέβαιναν αυτά, στο Ολλανδικό hub TTF οι τιμές φυσικού αερίου κινούνται σταθερά πάνω από τα 90 ευρώ/MWh τροφοδοτώντας την ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα χθες τα συμβόλαια Φεβρουαρίου έκλεισαν στα 93 ευρώ/MWh, ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ελληνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής αυξήθηκε στο 40,1% και η μέση τιμή χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας κατέγραψε άνοδο 5% φθάνοντας στα 293,79 ευρώ/MWh. H συνεισφορά των ΑΠΕ αναμένεται μειωμένη στο 20%, ενώ των λιγνιτικών μονάδων αυξάνεται στα 14,8%, όσο περίπου και η συμμετοχή των εισαγωγών, που διαμορφώνεται στο 14,3%. Τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν στο σημερινό μείγμα με 6,5%.

Σε υψηλά επίπεδα η χονδρική σε όλη την Ευρώπη

Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι τιμές χονδρικής στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στα 295 ευρώ/MWh, στην Ιταλία έφθασαν στα 272,69 ευρώ, στη Γαλλία στα 275,98 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 234,98 ευρώ/MWh.
Σε καμία όμως από τις χώρες αυτές, οι υψηλές τιμές χονδρικής δεν περνούν σχεδόν αυτούσιες στη λιανική, όπως συμβάινει στην Ελλάδα. Η Βουλγαρία για παράδειγμα έχει θέσει πλαφόν, ενώ στη Γερμανία και τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, οι τιμές χονδρικής αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του καλαθιού των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν “κλειδώσει” χαμηλότερες τιμές στην προθεσμιακή αγορά, με διμερή συμβόλαια.

Η ανάκαμψη της τιμής του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub και η κακοκαιρία της εβδομάδας που διανύουμε διέκοψε την έστω και περιορισμένη χαλάρωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές που παρατηρήθηκε το περασμένο επταήμερο, κατά το οποίο η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 226,66 ευρώ /MWh, μειωμένη κατά 1,32% σε σχέση με τη μέση τιμή της  εβδομάδας που προηγήθηκε. Μάλιστα αυτή η ελαφρά μείωση σημειώθηκε σε μία περίοδο που η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξήθηκε στις 1,202 GWh, καταγράφοντας υψηλό 23 εβδομάδων. Συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών η ζήτηση την περασμένη εβδομάδα έφθασε στα 1,277 GWh
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμτπη, 20 Ιανουαρίου, οι τιμές φυσικού αερίου TTF είχαν πέσει στα 74,5 ευρώ/MWh, δεδομένων των εκτιμήσεων για τα φορτία αερίου που θα μπορούσαν να έλθουν στην Ευρώπη μέσω Κίνας. Ωστόσο οι ανησυχίες για την εξέλιξη στην κρίση Ρωσίας- Ουκρανίας έχουν αναζωπυρωθεί και κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στις αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης